Maria Aljochina i Pussy Riot i Moskva.
1 av 2
Maria Aljochina i Pussy Riot i Moskva. Foto: Fredrik Wadström
Kommunisternas marsch i Moskva på hundraårsdagen av ryska revolutionen.
2 av 2
Kommunisternas marsch i Moskva på hundraårsdagen av ryska revolutionen. Foto: Fredrik Wadström
100 år sedan ryska revolutionen

"Förtrycket i Ryssland har blivit vardag"

2:33 min

En av medlemmarna i det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot, Maria Aljochina, har gett ut en bok om åren i fängelse. Kulturnytt har träffat henne i Moskva.

Några tusen personer med röda fanor, mängder av Lenin-porträtt och ett och annat Stalinplakat finns på Pusjkintorget för att snart marschera ned till Revolutionstorget nära Kreml. De flesta är äldre men här finns unga anarkister och en hel del små grupper med revolutionsfirare från andra länder. På ett café i en helt annan del av Moskva sitter Maria Aljochina från gruppen Pussy Riot och hon avfärdar märkesdagen för revolutionen 1917.

- Om vi ska prata om revolution i Ryssland ska det inte handla om den sovjetiska revolutionsdagen. Vi borde prata om det som händer just nu, säger Maria Aljochina.

Hennes bok "Riot Days" har nyligen kommit ut både i Storbritannien och USA och finns snart också på tyska och franska. Boken är en inifrånberättelse om hur konstnärsgruppen Pussy Riot genomförde sina aktioner vintern 2011-12 och om hur Maria Aljochina och två till sedan greps och hamnade i fängelse.

Aljochina berättar kompakt och detaljrikt om sin nästan två år långa helvetesresa allt djupare in i det ryska fängelsesystemet. - Det som har förändrats sedan vi dömdes 2012, säger Maria Aljochina, är att det som då var en ovanlig händelse nu har blivit vardag.

- Du slår upp tidningen varje dag och läser om någon som gripits, någon annan som dömts och någon som känt sig tvingad att lämna landet, säger Maria Aljochina.

Om bara några dagar ska hon åka på uppläsningsturné i Storbritannien med sin nya bok men i Moskva är det läget helt annorlunda. En lokal som nyligen ordnade en sådan uppläsning av "Riot Days" tvingades stänga och inget ryskt förlag har hittills tagit sig an boken.

- Att göra uppror är något som pågår inom var och en av oss varje dag, säger Maria Aljochina.

- Det är så jag uppfattar revolution.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista