Demonstranter i São Paulo bränner en docka föreställande filosofen Judith Butler.
1 av 2
Demonstranter i São Paulo bränner en docka föreställande filosofen Judith Butler. Foto: Nelson Almeida
Judith Butler.
2 av 2
Judith Butler.

Judith Butler möttes av demonstrationer i Brasilien

"Flickor och pojkar föds olika" skrek demonstranterna
1:43 min

I Brasilien hölls igår protester mot den amerikanska filosofen Judith Butler, som är på besök i São Paulo för att delta i ett demokratiseminarium. En högerkonservativ grupp har samlat ihop 300 000 namnunderskrifter mot Butler, som framför allt är känd för sin queerteori.

"Ut med Butler" skrek ett hundratal människor som igår samlades utanför kulturcentret Sesc i São Paulo. De brände upp dockor med Judith Butlers påklistrade ansikte och höll banderoller med texter som "Död åt genusideologin" och "Flickor och pojkar föds olika". På andra sidan stod motdemonstranter med regnbågsflaggor och försökte överösta slagorden.

När det blev känt att den amerikanska filosofen och queerteoretikern Judith Butler skulle besöka Sao Paulo för att delta i ett demokratiseminarium så samlade aktivister på högerkanten ihop 300 000 namnunderskrifter i protest.

De högerextrema grupperna i Brasilien har växt de senaste åren. En av kandidaterna i nästa års presidentval, Jair Bolsonaro, leder nu i opinionsmätningarna trots - eller kanske just på grund av - sina ständiga sexistiska och homofoba uttalanden. Han försvarar öppet militärdiktaturen och har hyllat en av de generaler som anklagas för att ha torterat Brasiliens expresident Dilma Rousseff.

Samtidigt som demonstrationerna pågick utanför kulturcentret talade Judith Butler därinne om faran för att normalisera auktoritarism.

– Vi känner nog alla hopp inför folkliga massrörelser, men vi är samtidigt rädsla för högerpopulismens kraft, sa Judith Butler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".