En fantastisk kvinna av den chilenske regissören Sebastian Lelio
En fantastisk kvinna av Sebastian Lelio är bara en av flera intressanta chilenska filmer på årets Stockholm filmfestival.

Många guldkorn på Stockholms filmfestival

3:26 min

Den 28:e upplagan av Stockholms filmfestival är igång. Kulturredaktionens filmkritiker Roger Wilson tipsar om några guldkorn bland festivalens 150 premiärer.

"En fantastisk kvinna"

Ett starkt drama om en transkvinna som efter att hennes man dött, tvingas att konfronteras med hans fördömande och hotfulla familj. Ytterligare en film av Sebastian Lelio ("Gloria"). Han är dessutom bara en av många spännande chilenska regissörer vars filmer visas på festivalen. En annan är till exempel Pablo Larraín ("No", "Jackie", "Neruda"), som kommer till festivalen för att ta emot Stockholm Visionary Award. Men på min lista över filmer jag vill se finns också "Hombre" och "Los Perros"

"Thelma"

Norske Joachim Triers är en personlig favorit för mig . Jag tyckte att hans intensiva "Oslo, 31 augusti" var ett litet mästerverk, medan jag var lite besviken på hans internationella äventyr "Louder than bombs". Nu gör han film på hemmaplan igen, och jag ser mycket fram emot att se "Thelma", en film som blandar lesbisk passion och övernaturliga händelser. Det här är dessutom bara en av många filmer på hbtq-temat på festivalen.

"A man of integrity"

Egentligen tycker jag att det är lite fusk att se filmer som redan fått svensk distribution när man är på festival, filmer som "Thelma" och "En fantastisk kvinna" har ju redan fått svenska premiärdatum. Men "A man of intregrity" tror jag inte att någon köpt in, än så länge. Det är den nya filmen av den iranske regissören Mohammad Rasoulof, som är kontroversiell på hemmaplan. Han har tidigare dömts till fängelse för sina filmer och har egentligen ett 20-årigt yrkesförbud som regissör. I sin nya film skildrar han korruptionen i Iran genom en guldfiskodlares ögon, en film som troligtvis medfört att Rasoulof nu fått utreseförbud från Iran. Hur som helst en regissör med integritet. 

"Wild Roses"

Jag är också nyfiken på den polska filmen "Wild Roses" av Anna Jadowska. Ett kvinnoporträtt som utspelas i den ofta konservativa polska landsbygden. Filmen handlar om Ewa som kämpar med sitt privatliv. Hennes man har jobbat utomlands i flera månader, och hon har haft en affär medan han varit borta. Och vad är det för mystisk sjukhusvistelse hon just varit på? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista