Lars Andersson. Foto: Kari Lovaas
Lars Andersson. Foto: Kari Lovaas
RECENSION – LITTERATUR

Stillsam glöd i "Salome Alexandra"

2:43 min

Salome- kvinna som enligt evangeliet fick Johannes döparens huvud på ett fat - är hos Lars Andersson en kraftfull gestalt som vill rädda Människosonen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

TITEL: "Salome Alexandra"
FÖRFATTARE:Lars Andersson

Salome har under historiens lopp framställts som en dekadent gestalt; danserskan som förför och förgör mannen. Lars Andersson gör henne till den drottning hon faktiskt var i ett land präglat av inbördeskrig. Här möter vi också rabbinen Jehoshua  ben Parachias som flytt till Egypten åtföljd av sin unge elev Jesus.  Efter massakern på tempelgården gick inte de skriftlärda säkra. Inte heller Jesus, som kallades magikern- han som botade sjuka och predikade irrläror om människosonen. 

Historien berättas av det unga blomsterbudet Rahul, han som en gång klippte Rabbi Jehoushas ögonbryn och som fick tjänst hos drottningen när Rabbi Jehoshua och Jesus återvänt till Landet Israel. Kärnan i den här kortromanen är Salomes relation till Jesus. Hon är en av de få som gärna lyssnar till  galileern, som påstås häda och sprida djävulskonster. När rådet utropar 40 dagars frist innan han ska avrättas, är det hon som tre nätter i rad, förklädd  går ut i Jerusalem och söker vittnen som kan avvärja dödsdomen. 

Lars Anderssons bildspråk är vackert och både poetiskt och konkret. Jesus är en vetgirig ung man som tjänat hos möbelmakare och förhör sig om  kikaionträdet kan användas till virke.

Salome är fascinerad av  undergöraren och frågar:" Vem är du? Jag vill förstå dig." Och Jesus svarar  ”Den övergivne fylls av ljus men den delade fylls av mörker.”

Så gåtfull är också den här berättelsen, tecknad i ett historiskt virrvarr av kungar, förföljelser och profetior. Med en stillsam glöd belyser den ett skeende, fritt fabulerat eller inte, om två historiska gestalter. Den ena, ”den skamlösa”, får ta klivet in i det allra heligaste, och den andre, den mystiske frälsaren, med sina enkla men kraftfulla yttranden: ”Jag blir  till i er också, bara genom att gå förbi er”; ja vem var han? 

"Salome Alexandra" ska läsas långsamt. Varje ord är njutbart och stämmer till eftertanke. Lars Andersson målar upp en bild av ett myllrande Jersualem fyllt av uteliggare och svårt sjuka som  trängs utmed bassängkanterna vid Barmhärtighetens eller Nådens damm. Mitt i allt detta en blomsterpojke som ser och hör mer än andra. Och som kan berätta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista