Nina Bozic Yams är curator för utställningen "6 faces of innovation". Här sitter hon i sin konstinstallation "vulnerability womb" som ska föreställa en mammas livmoder.
1 av 3
Nina Bozic Yams är curator för utställningen "6 faces of innovation". Här sitter hon i sin konstinstallation "vulnerability womb" som ska föreställa en mammas livmoder. Foto: Shadi Rostamzadeh/Sveriges Radio
Under innovationsutställningen "6 faces of innovation" kan du göra ett besök hemma i roboten Naos 70-tals inspirerade hem.
2 av 3
Under innovationsutställningen "6 faces of innovation" kan du göra ett besök hemma i roboten Naos 70-tals inspirerade hem. Foto: Shadi Rostamzadeh/Sveriges Radio
Under innovationsutställningen "6 faces of innovation" kan du göra ett besök hemma i roboten Naos 70-tals inspirerade hem.
3 av 3
Under innovationsutställningen "6 faces of innovation" kan du göra ett besök hemma i roboten Naos 70-tals inspirerade hem. Foto: Shadi Rostamzadeh/Sveriges Radio

Innovation: Varför och för vem?

"Tekniker har mycket att lära av konstnärer"
2:45 min

Konstutställningen ”6 faces of innovation” i Västerås bjuder in till en värld i gränslandet mellan konsten och tekniken. I utställningen visar sex olika konstnärer upp installationer som problematiserar begreppet innovation.

Under utställningen kan man bland annat krypa in i ett livsmodersliknande rum helt klätt i rosa tyg, hälsa på i roboten Naos 70-tals inspirerade miniatyrhem eller titta på filmer som ska hjälpa dig att nå ditt undermedvetna. 

Innovationsforskaren Nina Bozic Yams står bakom utställningen. Hon säger att begreppet "innovation" ofta kopplas samman med ett vinstintresse. 
– Vad jag är intresserad av är hur vi kan använda innovation inte bara för att tjäna pengar eller göra någonting bra för ägare av företag utan för att skapa ett bättre samhälle.

Nina Bozic Yams medverkar själv som konstnär i utställningen "6 faces of innovation" med verket ”Vulnerability womb". Verket kom till som en motreaktion mot den arbetsmiljö som ofta finns inom branscher där man arbetar med innovation. En arbetsmiljö där ord som prestera, leverera och optimera är centrala, menar Nina Bozic Yams. Hennes förhoppning är att hennes konstverk ska få besökarna att känna sig avslappnade, trygga och fria att uttrycka sin sårbarhet – precis som i en mammas livmoder. 

– Sverige är ett rikt land men samtidigt extremt individualistiskt. Vi har så höga förväntningar på oss själva här att vi pressar oss själva att leverera hela tiden, och det blir väldigt svårt, säger Nina Bozic Yams. 

Ett annat konstverk som visas i utställningen är den slovenska koreografen Dejan Srhojs verk ”The Robot”. Verket ställer frågor som: Hur kommer vår relation med robotar att utvecklas i takt med att de blir smartare och mer människolika? Vad händer om robotar utvecklas till emotionella individer, som förälskar sig i oss och andra robotar?

Konstnären bakom ”The robot” är inte på plats när Kulturnytt besöker invigningen av utställningen i Västerås. Men det är arkitekten Teo Kajzer, som var med och designade konstverket. Han säger att arbetet kring verket väckte många frågor om vår automatiserade framtid hos honom.

– What if I can choose my robot wife in the future? If that happens, how till I act towards other women around me?

En fråga som är håller sig central genom hela utställningen är om vi verkligen alltid behöver innovera. Varför och för vem? Och var det kanske bättre förr? Harald och Lotta Berg var några utav besökarna på utställningen som Kulturnytt mötte. De ansåg inte att innovationstakten bör saktas ner.

– Innovation är alltid bra, men det beror såklart också på vad man gör av den, så det tycker jag inte att man behöver sakta in på, säger Lotta Berg. 

Harald Berg håller med. 

– Nej, inte kan man längta tillbaks till någonting som var tidigare, det är härligt att det går fort. Man får uppleva mycket i sitt liv innan man kilar runt hörnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".