Helena af Sandberg, Lena Endre, Marie Göranzon och Sofia Helin är bland de 456 kvinnorna i uppropet.
Helena af Sandberg, Lena Endre, Marie Göranzon och Sofia Helin är bland de 456 personerna i uppropet. Foto: Sveriges Radio (samtliga bilder)

Fler än 700 skådespelare i upprop mot sexuella trakasserier

1:02 min

"Vi har fått nog av sexuellt våld" så lyder rubriken på det upprop som fler än 700 svenska kvinnliga skådespelare skrivit under och som publicerats i Svenska Dagbladet.

Denna artikel har uppdaterats då antalet vittnesmål har ökat i antal

Uppropet riktar sig mot regissörer, produktionsbolag, teatrar och politiker och menar att alla dessa olika makthavare har misslyckats med att komma tillrätta med problemen. "Vi kräver att arbetsgivare (filmbolag, teatrar, bokförlag och tv-kanaler) slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare," skrivs det bland annat.

Bland de som skrivit under finns Marie Göranzon, Lena Endre och Evin Ahmad.

I texten lämnas också ett flertal anonyma vittnesmål som visar på de sexuella trakasserier och övergrepp som skådespelarna varit med om.

De som undertecknat skriver också att fler berättelser finns sparade och att de kommer att läsas upp vid ett senare tillfälle.

Skådespelaren Lisbeth Johansson, som bland annat medverkat i tv-serier som "Saltön" och "Gynekologen i Askim," säger till P4 Väst att hennes mål med att skriva under är att uppnå en förändring.

– Att det ska bli slut på det att man kan utöva sexuell makt på en arbetsplats och komma undan med det för att du är känd och drar in kosing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista