Colllin Farell som Steven i The killing of a sacred deer
1 av 2
Colllin Farell som Steven i The killing of a sacred deer. Foto: Scanbox Entertainment
Yorgos Lanthimos. Bild: Joel Ryan/AP.
2 av 2
Yorgos Lanthimos. Bild: Joel Ryan/AP.
FILM

"The Killing of a Sacred Deer" en lysande ballong av giftig gas och sötad kolsyra

2:50 min

Den högst orginelle grekiske filmskaparen Yorgos Lanthimos nya film vill liksom blanda komedi skräck och tragedi, och som den gör det!

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "The Killing of sacred deer"
Manus och Regi:
Yorgos Lanthimos
Skådespelare:
Nicole Kidman, Colin Farell m.fl.
Genre:
Drama
Betyg:
5 av 5

Hör ett längre kritiksamtal med Jenny Teleman ur P1 Kultur - under artikeln

Här har vi ett cocktailparty efter ett föredrag om hur man skär i hjärtat, några kardiologer med fruar står och pratar om barnen och så. Men något stämmer inte helt.

- Min son har börjat spela piano, hans lärare säger att han är mycket begåvad, nu ska han få ett eget.

- Vår dotter började menstruera förra veckan. Hon blev bara lite rädd.

Gudarna vet att barn är med förälder sammanväxt. Dionysos gömdes i sin fars lår. Athena föddes ur hans panna för att bara ta två exempel. Ett fysiskt band så starkt att kropp och kropp kan förväxlas.

 "The killing of a sacred deer" lyfter som en lysande grå ballong till hälften fylld av giftig vulkangas från klassisk tid till hälften av vår samtids jagfullkomliga sötade lustgas.

Fullt så tydligt som Colin Farells Steven gör på partyt ska det dock inte utsägas. Alla känner till bandet ändå. Barnen blir på grund av detta verktyget för gudars hämnd och straff. De är framtiden, att hota den är att hota människans innersta, odödligheten.

En gång straffade jaktgudinnan Artemis kung Agememnon för att han dödat hennes heliga hjortar, hon lät havet stillna så skeppen till Troja inte kunde nå fram, resten är tja Ifigenia i Aulis myten Lanthimos virkar sig runt.

Efter hans stenhårt knutna familje och upprorsdrama Dogtooth och närmast påtänt påhittiga relationsmeditation The lobster kommer här en historia med mer luft, mer verklighetsdoft, få saker är heller så sakliga som en spänt kontrollerad Nicole Kidmanmamma.

Så när regins skräcktömmar på det viset lättas lite får mer skratt plats och The killing of a sacred deer lyfter som en lysande grå ballong till hälften fylld av giftig vulkangas från klassisk tid till hälften av vår samtids jagcentrerade sötade lustgas.

Ja jag veet, jag duckar och krånglar mig förbi handlingen men att avslöja något av den skulle verkligen inte vara någon gåva till någon som vill se filmen. 

Ta och gör det bara, alla som haft barn eller vart barn, vet något om att den där överenskommelsen "Jag skyddar min unge mot allt" också är en reklamslogan för människofamiljens sammanhållning.

Inte alltid hela sanningen. Inte alltid hållbar för ett test från gudarna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista