Det nya museet i Abu Dhabi.
1 av 2
Det nya museet i Abu Dhabi. Foto: GIUSEPPE CACACE
Modell av Louvren i Abu Dhabi.
2 av 2
Modell av Louvren i Abu Dhabi. Foto: Philippe Wojazer

Abu Dhabi får ett Louvren

12 min

Franska Louvren hyr ut sitt namn och delar av sin samling till nybyggt museum i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

Efter tio års arbete öppnar nu nybyggda museet Louvre Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Bakom den spektakulära byggnaden står den franske stjärnarkitekten Jean Nouvel.

– Ser ni att de små ljusprickarna som håller på att försvinna? Det här förändrar platsens stämning, säger Jean Nouvel och visar runt i sin museiby.

Han har skapat en arabisk medina med ett torg i mitten och vita kubformade byggnader runt i kring. Det hela omges av havet. En stjärnmönstrad kupol täcker stora delar av museibyn. Den är 180 meter i diameter och släpper igenom såväl ljus som regn.

Louvren är det första museet som står klart i Förenade Arabemiratens satsning på ett kulturdistrikt i Abu Dhabi. Den ursprungliga planen innehöll fem museer däribland en Guggenheim filial, men det är oklart om de övriga kommer att byggas.

I det avtal som slutits mellan Förenade Arabemiraten och Frankrike så hyr Louvren ut sitt namn i 30 år och sex månader. Museet i Abu Dhabi får också låna tre hundra konstverk från franska museer och får tillgång till fransk expertis i hur man skapar och driver ett museum i världsklass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista