Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation.
1 av 2
Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation. Foto: Frida Norling.
Helena af Sandberg, Lena Endre, Marie Göranzon och Sofia Helin är bland de 456 kvinnorna i uppropet.
2 av 2
Helena af Sandberg, Lena Endre, Marie Göranzon och Sofia Helin är bland de 456 personerna i uppropet. Foto: Sveriges Radio (samtliga bilder)

Fackförbund vill kartlägga sexuella trakasserier

1:32 min

En rundringning som Kulturnytt gjort visar också att fackförbund inom kultursektorn vill kartlägga problemet med sexuella trakasserier.

Konstnärernas Riksorganisation vill att myndigheten för kulturanalys ska få ett sådant uppdrag. 

Nästan en månad har gått sen Metoo-kampanjen spreds på sociala medier där kvinnor världen över har vittnat om sexuella trakasserier och ofredanden. I Sverige har stor uppmärksamhet riktats mot kulturbranschen där flera medieprofiler stått anklagade.

Kulturnytt har gjort en rundringning till sex fackförbund inom kultursektorn. Förbundet har inte sett någon ökning av anmälningar om trakasserier som kommit in. Flera förbund som vi pratat med vill ändå försöka kartlägga problemet.
Teaterförbundet för scen och film ska göra en ny undersökning om förekomsten av sexuella trakasserier bland förbundets medlemmar och Musikerförbundet är på väg att skapa ett nätverk för utsatta frilansare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista