Liv Mjönes spelar den inte så ansvarstagande systern Tove.
Liv Mjönes spelar den inte så ansvarstagande systern Tove. Foto: Nordisk Film
RECENSION – FILM

"All Inclusive": hög humorfaktor i sårig systerskapskomedi

2:41 min

En mamma som fyller sextio och två trätande systrar på charter till Kroatien är intrigen i Karin Fahléns komedi, ett slags Sällskapsresan möter Mamma Mia.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: All Inclusive
Regissör: Karin Fahlén
Manus: Mette Heeno, Daniel Karlsson
Skådespelare: Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Jennie Silfverhielm m.fl.
Genre: Komedi
Betyg: 3 av 5

En syster är blond och kaosig, den andra är brunhårig och välordnad. Spara och Slösa men utan flätor. Mamma Inger är mer av en luftande, en olycksballong, hon svävar just nu lite ovanför markplanet. Hennes förtöjningar till det trygga villalivet är kapade efter en otrohetsaffär.

Nu ska den här lilla resten av en familjekapsel förflyttas till Kroatien och fira Inger 60 år. Nackdelen med arrangemanget är att man inte kan gå hem efter middagen.

Jag har själv gjort en sådan resa, instängd på ett hotellrum med mamma och lillebror i vuxen ålder. Så jag har inga problem med igenkänningen. Jag är den tråkiga storasystern, Malin. Och det är väldigt väldigt roligt att se sin stela kontrollpersona, suveränt gestaltad av Jennie Silfverhjelm. Allt är fel, reseledaren är oprofessionell, utflykterna börjar för tidigt och så det där eviga ansvaret för att få allt att funka.

Och så Liv Mjönes Tove, med sitt blonda dagen efter-rufs, kajalrinn och smutsiga packning, hon växlar mellan trots och skörhet utan synliga sömmar. Scenen där hennes storasyster håller på att föraktimplodera över att lillsyrran packat i en snodd GUL Ikeakasse och inte en av de där blå, de man köper vid kassan, är bland det roligaste jag sett.

Det är den där perfekta tajmingen och vardagskollen som jag gillar mest med ”All Inclusive”. Hejdlösheten och faktiskt sorgen över de där rollerna vi får i familjen och som aldrig verkar vara färdigspelade. Mina invändningar är samtidigt den präktiga storasysterns, jag tröttnar lite på överförfriskade trebarnsmammor, knarkexperiment och köpt kärlek.

Det här är faktiskt lite som om storasystern eller lillasystern ska få bestämma om den här filmen är bra. Och då säger lillasystern: "Men den är ju skitkul, gå och se den!"  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista