Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckans ord: Läcka

Publicerat torsdag 9 november 2017 kl 13.00
"Vi får nöja oss med en sipprande läcka"
(2:43 min)
Hus med bilar framför.
Applebys kontor i Bermuda. Foto: TT.

I söndags briserade avslöjandet som fått namnet "Paradisläckan". Med sina 13,4 miljoner exponerade dokument har det kallats historiens största läcka. Veckans ord enligt Eskil Krogh Larsson är "Läcka".

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Det tycks läcka som aldrig förr.

Nu senast från två paradisiskt belägna juristbyråer som specialiserat sig på att hjälpa förmögna personer hålla tillgångar borta från skattmasens långa arm. Och tidigare har vi sett hur det läckt ur allt från säkerhetsmyndigheter och ambassader, till politiska partier och företag - och lämnat omskakade stater och individer bakom sig.

"Läckan" som genre - om man får diskutera det så - har under se senaste åren trätt fram som en journalistikens klusterbomb där ett okänt antal laddningar sprids ut över ett större område och osäkras i ett slag, och som alltid lämnar en viss mängd odetonerade blindgångare efter sig, liggandes där i det höga gräset som en latent evig fara.

Det är givetvis svårt att entydigt slå fast att det de facto läcker mer nu än förr, kanske finns det snarare något i både läckans dramaturgi och form som säger ett och annat om vår tid.

Berättelsen om "Läckan" är också en berättelse som passar en värld som allt mer delas upp i eliter å ena sidan och vanligt folk å den andra.

"Läckans" inneboende struktur bygger på kullkastandet av gamla hierarkier - spelet som vänder, brallorna som dras ner.

Den här otätheten är en bild av revanschen, om tron på världens - trots allt - gudomliga rättvisa.

Men att "läckan" fått ett större spelrum på senare tid är kanske också ett sorgligt uttryck för något helt annat: En maktförskjutning - inte mellan "elit" och "folk" - utan mellan den som granskar och den som ska granskas. I en tid med med allt magrare redaktioner, samtidigt som maktens institutioner sluter sig, blir "Läckan" den återstående metoden.

För vad finns det kvar att hoppas på när journalisterna blir färre och maktens kommunikatörer allt fler?

Vi får nöja oss med en sipprande läcka.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".