Yung Leans tredje studioalbum heter "Stranger."
Yung Leans tredje studioalbum heter "Stranger." Foto: Zak Arogundade
Recension – Musik

En lättare Yung Lean på den nya skivan

Niklas Jonsson: "Det är en fuktig, svettig känsla som omger hela det här albumet"
2:30 min

2012, bara 16 år gammal gjorde den svenska raparen Yung Lean och hans Sad Boys sig kända på internet med sina hemmasnickrade beats och musikvideor. Fem år har gått och Yung Lean har gjort sig ett namn på den internationella hip hop-scenen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Stranger"
Artist: Yung Lean
Genre: Hip hop
Betyg:
3 av 5

Nu kommer uppföljaren till förra studioalbumet "Warlord" och om det albumet var mörkt och hårt så är nya "Stranger" lättare. Eller lätt för att vara Sad Rap ska sägas. För den som är osäker på genren så är Yung Lean ett tydligt typexempel. Det är melankoliska melodier, slappa beats och smattrande traptrummor.

Det är en fuktig, svettig känsla som omger hela det här albumet. När det låter som bäst känns det antingen sådär jobbigt varmt så det är tungt att andas, nästan som att stå med kläderna på i en ångbastu. Eller som en tjock kyla som letar sig in i märg och ben. Yung Lean äts bäst rå. Lyssna efter fågelskriken i låten "Muddy sea"

Samtidigt. Det känns som att Yung Lean letar efter något nytt. Stjärnglansen som kom med förra studioskivan och som kanske peakade när han medverkade på Frank Oceans platta "Blonde" har bleknat. Jag har svårt att bestämma mig.

Å ena sidan kanske det är sunt att han utvecklas och håller på att bli något annat än den där slappa tonåringen som rapar med referenser från serietidningar och Pokémon. Å andra sidan är det då Yung Lean är som bäst när han är lite dåsig, inte rimmar ordentligt och hänger så hårt på beatsen så att de nästan går av.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".