Anna Jadowskas film "Wild Roses" är med och tävlar i Stockholms Filmfestivals Impact-serie.
Anna Jadowskas film "Wild Roses" är med och tävlar i Stockholms Filmfestivals Impact-serie. Foto: Roger Wilson.

Anna Jadowska tävlar om Stockholms filmfestivals Impactpris

Anna Jadowska: Världen är inte svart eller vit
2:15 min

Den polska regissören Anna Jadowska är med och tävlar om Impactpriset och en miljon kronor på Stockholms filmfestival, med sin film "Wild roses".

– Jag vill visa att världen inte är antingen svart eller vit, och att oavsett vilken kris vi befinner oss i, så finns lösningen inom oss.

Så beskriver Anna Jadowska tanken bakom hennes film "Wild roses" (Vildrosor). Ett porträtt av en kvinna som känner sig instängd av konventioner och ett äktenskap på distans. När Ewas man åkt till Norge för att arbete lämnas hon ensam med barnen i deras halvfärdiga hus. Och nu skvallrar hela byn om att hon inlett en affär med en mycket yngre man. När mannen kommer hem till dotterns första nattvard ställs allt på sin spets. 

Även i Polen har #metoo-initiativet väckt en hel del debatt, men något liknande #tystnadtagning, där kvinnor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom film- och tv-industrin har inte skett där. Jadowska tror att det kan handla om att den debatten överskuggats av att den polska kulturministern sparkade chefen för det polska filminstitutet, Magdalena Sroka, för ungefär en månad sedan.

Skälet till uppsägningen var ett brev till den amerikanska filmakademin som skickats i Srokas namn. I brevet beskrevs den politiska utvecklingen i Polen och villkoren för konstnärlig verksamhet i nedsättande ordalag. Sroka hävdade att hon inte känt till brevets innehåll, men den polska kulturministern, Piotr Gilinski, menade att brevet gjort stor skada för Polens anseende i utlandet och gav henne sparken –- mot filminstitutets styrelses vilja.

Något som i sin tur ledde till ett protestbrev som mer än 400 filmskapare ställt sig bakom, oroliga för att regeringen på sikt vill ha ett starkare inflytande i landets filmproduktion. Även den tyske regissören Wim Wenders, ordförande i den Europeiska filmakademin, har protesterat. 

– På den senaste filmfestivalen i Gdynia sade kulturministern att han vill ha filmer om starka ämnen, säger Anna Jadowska, kanske betyder det fler historiska filmer. Men just nu vet ingen vad som kommer att hända, men jag tror inte de vill ha den typ av filmer som jag vill göra. Men vi får se vad som händer.

Lyssna även på Roger Wilsons tankar om filmen "Insyriated" som gjort starkt intryck på honom. Ljudet hittar du nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".