Vanessa Redgrave och Carlo Nero. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Vanessa Redgrave och Carlo Nero. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Vanessa Redgraves kamp för flyktingarna

2:35 min

Efter en lång framgångsrik skådespelarkarriär så ställer sig nu Vanessa Redgrave bakom kameran. Med filmen Sea Sorrow debuterar hon nu vid 80 års ålder.

Vanessa Redgrave och hennes son Carlo Nero som producerat, får frågan vilka andra filmer hon inspirerats av när hon gjorde Sea Sorrow, inga svarar hon det var flyktingarna som inspirerade mig, vad skulle det annars varit.

Vanessa Redgrave som har en lång filmkarriär bakom sig, redan på 60-talet var hon med Antonionis Blow Up och skådespelarkarriären har fortsatt ända fram till idag, debuterar nu som regissör vid 80 års ålder
Sea Sorow är ingen traditionellt uppbyggd dokumentär om flyktingar i dagens Europa, snarare en betraktelse över hur illa det ser ut för många flyktingar och vilket moraliskt ansvar vi har för att hjälpa till...

Historien har åkt ned i papperskorgen, säger Vanessa Redgrave. Vi måste minnas historien för att kunna förstå nuet. Filmen vill också få oss att sätta oss in i flyktingarnas situation. Jag tar upp en sekvens i filmen där Vanessa Redgraves brorsdotter Jemma säger att om det var hennes barns om flydde över havet så skulle hon vilja att någon tog hand om dom.

Hör Vanessa Redgrave och Carlo Nero själva berätta i inslaget.

På Stockholms Filmfestival visas filmen Sea Sorrow och där tar Vanessa Redgrave också emot Lifetime Achievement Award och den tunga Bronshästen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista