Konstmässan i Abu Dhabi.
1 av 2
Konstmässan i Abu Dhabi. Foto: Abu Dhabi Art.
Cristiana de Marchi kurator och konstnär.
2 av 2
Cristiana de Marchi kurator och konstnär. Foto: Naila Saleem.

Konstmässa i Abu Dhabi lyfter fram det lokala

8:08 min

I skuggan av det nyöppnade Louvre Abu Dhabi pågår också en konstmässa, Abu Dhabi Art. Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem har besökt den.

Konstmässan Abu Dhabi Art anordnas för nionde året i rad. Hassan Khan som tilldelades Silverlejonet i Venedig i år spelar för den inbjudna publiken.

Det har satsats stort på kultur här de senaste decennierna med mässor i Abu Dhabi och Dubai och så biennal i staden Sharja där den internationella bokmässan också avslutades i helgen. Kronan på verket är förstås öppnandet av Louvre Abu Dhabi.

Jag undrar över hur det lokala konstlivet påverkas av att få hit en institution som Louvren. Video- och fotokonstnären Alaa Edris säger att hon är både glad och stolt över att hennes land som bara funnits i 46 år, lyckats med det även om hon poängterar att det funnits lokal kultur länge men att man då satt en annan etikett på det, kallat det för hantverk och kulturarv.

För egen del så utgår hon i sin konst från att hon är kvinna och kommer från ett land som är så pass kosmopolitiskt som Förenade Arabemiraten är.

– Det saknas inte möjligheter för unga som vill arbeta konstnärligt här säger hon och berättar att det främst är kvinnor som tar plats på den nationella konstscenen nu. Det beror på att det finns kvinnliga förebilder som inspirerar och hjälper till.

Ser hon några konstnärliga risker med att det går så snabbt i den kulturella utvecklingen? Jo jag har tänkt på det säger Alaa Edris.

– Förändring är bra men ibland går det för snabbt, men samtidigt behöver vi göra det här nu. Vi behöver en institution där vi kan visa den konst som finns på Louvren. Alla kan inte resa till Europa och USA så att föra konsten nära människorna här är en bra satsning, tycker Alaa Edris.

När Louvren planerades var världen en annan; ekonomin gick som tåget och turisterna från Ryssland och Europa var många. Så kom finanskrisen och den arabiska våren. Numera kommer många av besökaren från Asien, länder vars medborgare inte med lätthet kan få visum till EU för att besöka Louvren i Paris till exempel.

Cristiana de Marchi är konstnär och kurator och har kurerat en av utställningarna på konstmässan. Hon har bott i Förenade Arabemiraten i tio år och tycker att mycket positivt har hänt under den tiden men att det finns mer att göra. Då när hon kom hit var till exempel kunskapen om de fem, en grupp konstnärer som som ses som landets främsta, liten. De sysslade med samhällskritik och stöddes inte av etablissemanget. I gruppen ingick Hassan Sharif, hans bror Hussain Sharif, Abdullah Al Saadi, Mohamed Ahmed Ibrahim, och Mohammed Kazem.

– Vi har märkt att det finns ett glapp mellan de äldre och yngre konstnärerna. De fem konstnärernas verk diskuteras inte på konstutbildningarna här.

– Det innebär att den yngre generationen går miste om kunskap om den konst som föddes här och istället lär sig den västerländska konsthistorien, säger Cristiana de Marchi.

Ur det perspektivet kan en institution som Louvren spela en viktig roll, på samma sätt som NYU filial och konstcentrum gjort för att lyfta kulturen säger Cristiana de Marchi.

– Deras konstcenter försöker skapa medvetenhet kring kultur och de idéer som följer med konstnärlig verksamhet, säger hon. Men samtidigt är det inte helt oproblematiskt med aktörer som kommer utifrån.

– Det finns en debatt mellan de som är glada över att Louvren kommer hit och gör konsten tillgänglig och de som pekar på att det kommer utifrån och att det måste finnas en balans mellan det inhemska och det importerade, som lyfter fram den koloniserande effekten, säger Cristiana de Marchi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista