monster i den nordkoreanska filmen Pulgasari.
1 av 3
Monster i den nordkoreanska filmen Pulgasari. Foto: Simon Sarnecki
Den brittiske filmkritikern Simon Fowler.
2 av 3
Den brittiske filmkritikern Simon Fowler analyserar nordkoreansk film. Foto: Simon Sarnecki.
Monster i den nordkoreanska filmen Pulgasari.
3 av 3
Monster i den nordkoreanska filmen Pulgasari. Foto: Simon Sarnecki

Den okända nordkoreanska filmindustrin

Filmen "Country of Orchards" har klar förbättringspotential
9:09 min

Det är inte många som kan namnge en nordkoreansk film, men landet har haft en levande filmindustri i 65 år. Och en av filmerna finns i Svenska Filminstitutets arkiv.

Ordkriget mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanska diktatorn Kim Jong- Un, verkar eskalera närmast vecka för vecka. Det diplomatiska dödläget, mellan den slutna nationen och omvärlden är en av vår tids stora orosmoln.

Vad de flesta nog inte direkt associerar till när dom hör om Nordkorea är filmnationen. Få kan nog namnge en enda nordkoreansk film, än mindre säga att de sett en, eller flera.

Men landet har haft en levande filmindustri i över 65 år och den tidigare diktatorn Kim Jong Il, var en fanatisk filmälskare som själv producerade en lång rad egna filmer.

En av dessa filmer hittades nyligen i Svenska Filminstitutets arkiv. Vår reporter Simon Sarnecki, var på en visning av filmen i ett försök att lära sig mer om världens mest slutna land genom filmlinsen.

Ett längre reportage i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".