John le Carré.
1 av 3
John le Carré. Foto: White Hare Productions Ltd.
John le Carré
2 av 3
John le Carré Foto: White Hare Productions Ltd.
John le Carré
3 av 3
John le Carré Foto: White Hare Productions Ltd.
RECENSION – LITTERATUR

Spionromanens mästare John le Carré tillbaka i toppform

Mikael Timm om le Carrés nya roman "Spionernas arv"
2:45 min

86 år gammal är John le Carré tillbaka med ”Spionernas arv” där han återvänder till kalla kriget och sina egna romanfigurer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Spionernas arv"
Översättare: Klas Östergren

För drygt 50 år sedan, 1963, debuterade en okänd författare – ja, han skrev under pseudonym för att förbli okänd, med en roman som till hans egen och framförallt hans chefers förvåning blev en stor framgång: Spionen som kom in från kylan. Här fanns inget anarkistiskt fyrverkeri som hos Kurt Vonnegut, ingen diskbänksrealism som hos John Osborne. Le Carrés stil var kylig, lite omständlig, lågmäld. Romanen inte bara skildrade en okänd tillvaro av död och lögn – författaren verkade komma från ett annat universum.

Drygt 20 böcker senare framstår John le Carré, eller David Cornwell, fortfarande som en litterär ensling. Inte så att han gömmer sig för media, men han förfogar över en värld och ett språk som ingen annan delar.

Från början var han förstås spionromanernas mästare, men när jag läser Spionernas arv är det tydligt att han snarare är vad Céline kallade en krönikör – en som berättar om sin tid, inte diktar upp en saga.

I Spionernas arv nystas en historia från de tidiga böckerna upp på nytt: elegant, varsamt - och överraskande. Le Carré skriver inte alls en smidig prosa, som det brukar heta om bästsäljare. Tvärtom. I Spionernas arv, bryter han berättandet med utskrifter av förhör, rapporter och byråkratiska handlingar. Det är sakligt kärvt som i Alexander Kluges dokumentärromaner – men påhittt. Eller?

Ja, det man ju inte veta. Men helt säkert är han en noggrann lyssnare. Hans sarkastiska återgivande av 2016 års byråkratspråk är ett filigransarbete. Le Carré njöt nog när han utformade mötet mellan den pensionerade spionen Peter Guillam och de nya spioncheferna och Klas Östergrens översättning är en liten fnissfest.

Men i le Carrés värld dominerar förstås sorgen över skrattet. Och våldet i den stora världen är starkare än kärleken i den lilla. Spionernas arv visar att le Carré inte bara är thrillerns mästare utan en av vår tids stora författare. Vilken tur att han fick sina chefers tillstånd att publicera den där första romanen! Ja, om verklighetens spionbyråkrater uppförde sig som spioncheferna i denna roman var det förmodligen kalla krigets bästa beslut.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".