Ur filmen "The Villainess"
1 av 5
Ur filmen "The Villainess"
Ur filmen "Ava"
2 av 5
Ur filmen "Ava"
Léa Mysius som gjort "Ava"
3 av 5
Léa Mysius som gjort "Ava" Foto: Roger Wilson/Sveriges Radio.
Alexandru Solomon som gjort dokumentären "Tarzan's testicles".
4 av 5
Alexandru Solomon som gjort dokumentären "Tarzan's testicles". Foto: Roger Wilson/Sveriges Radio.
Roger Wilson, programledare P1 Kultur. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
5 av 5
Roger Wilson, programledare P1 Kultur. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Bra blandning av filmer hittills på festivalen i Stockholm

Roger Wilson om filmfestivalen hittills
7:30 min

Stockholms filmfestival har nått halvvägs, och i P1 kultur pratade Roger Wilson om hur festivalen varit så här långt.

– Det har varit en ganska bra blandning av filmer, i alla fall ämnesmässigt. Om allt från forskning på apor i Abchazien till en fransk roadmovie om en tonårsflicka på flykt från familj och polis.

Vad är det bästa du sett så här långt?

– Det tror jag är den koreanska filmen "Villainess". Det här är asiatiskt ultravåld på högsta nivå. Blodet sprutar, och liken ligger bitvis i drivor. Allt gjort med en förhöjd finess. Och trots att jag kan må lite illa ibland av våld på film, så kunde jag inte annat än sitta och häpna över till exempel inledningsscenen i filmen. En lång fightingscen, som inleds med drygt fyra minuter av first person shooter-perspektiv, som det heter i spelvärlden. Alltså subjektiv kamera. Där man filmar det huvudpersonen ser. Och det är inte förrän efter någon slår in huvudpersonens huvud i en spegel som vi får se huvudpersonen, en kvinna. Som är ute efter att hämnas sin pappas död.

Du har också sett Ava, en film i tävlingsserien på festivalen?

– Ja, och det är också en bild från den filmen som pryder festivaltidningen och affischen. En flicka med gevär i handen och täckt med lera över hela kroppen, och så två pinnar som sticker ut som spröt ur håret. Hon ser ut som en blandning mellan en grottmänniska och en rymdvarelse. Men bilden är hämtad från en drömartad scen i den här debutfilmen av regissören Léa Mysius.

– Från början ser det ut som ett mörkt ungdomsdrama, huvudpersonen Ava bråkar med sin mamma och får samtidigt reda på att hon kommer att mista synen. Sen förvandlas filmen till en road movie, hon stalkar en ung romsk kille, och de två rymmer undan polisen. Och deras flykt blandar realism och mer drömartade scener.

Hela samtalet i ljudlänken ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".