Kungliga Operan i Stockholm
Kungliga Operan i Stockholm Foto: Urban Jörén

Symf presenterar åtgärdspaket mot sexuella trakasserier

0:50 min

Nu förbereder Svenska musikerförbund, Symf, ett åtgärdspaket med konkreta lösningar på hur branschen ska komma tillrätta med problemen. Kulturnytt har talat med Anna-Karin Simlund, vice ordförande i Symf.

I samband med uppropet #visjungerut presenterar Symf nu ett åtgärdspaket med konkreta lösningar på hur branschen ska stoppa trakasserierna. 

– Vi ser att det finns ett behov hos våra medlemmar att få åtgärder som kan fungera direkt och i vardagen. Det handlar bland annat om att man måste lyfta fram den policy och de regelverk som finns på alla institutioner när det gäller sexuella trakasserier, säger Anna-Karin Simlund.

Symf föreslår därför att gästande team, dirigenter, solister och vikarier personligen ska skriva under att man är införstådd med den nolltolerans, policys och rutiner som finns på arbetsplatsen kring sexuella trakasserier.

Det ska även finnas ombud på arbetsplatsen, berättar Anna-Karin Simlund.

– Ombud som är opartiska om man känner att man inte vill prata med ledningen eller sin chef.

Symf föreslår även att ska finnas noggranna riktlinjer kring repetitioner av känsliga scener. 

– Man ska inte överraskas av att det ska göras intima scener eller improvisationer. Nyttan av de sexuella scenerierna ska diskuteras innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista