Anna-Karin Simlund
1 av 2
Operasångerskan Anna-Karin Simlund är vice förbundsordförande för Symf och en de 653 kvinnor som står bakom uppropet. Foto: Tilo Stengel
Erika Sunnegårdh. Foto: Jonas Ekströmer/TT
2 av 2
Erika Sunnegårdh. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter #tystnadtagning kommer #visjungerut – 653 kvinnliga sångare i upprop mot trakasserier

Anna-Karin Simlund: "Man måste kunna känna sig trygg på sin arbetsplats"
2:17 min

Efter #tystnadtagning samlas nu 653 kvinnliga sångare i ett gemensamt upprop mot sexismen och trakasserierna i svensk opera- och konsertmiljö. Uppropet heter #visjungerut och publiceras på dn.se.

Uppropet inleds: "Tack skådespelarsystrar för att ni gick i bräschen. Ni är inte ensamma. Tystnadskulturen är utbredd även i operavärlden."

De fortsätter: "De flesta av oss är frilansare och lever med en ständig oro över att inte få fler jobb. När man är utbytbar har man inte råd att vara besvärlig. Men nu tar vi risken tillsammans."

Precis som i #tystnadtagning som publicerades i Svenska Dagbladet, delar #visjungerut erfarenheter och vittnesmål i en tidningsartikel, nu i Dagens Nyheter. I uppropet #visjungerut vittnar kvinnliga sångare om våldtäktsförsök, verbala trakasserier och grov sexistisk jargong.

Anna-Karin Simlund, operasångerska vid Göteborgsoperan, är en av de 653 kvinnliga sångare som skrivit under uppropet #visjungerut.

– Trots att det finns fungerade policys och ombud och lagar som kräver nolltolerans, så fortgår det här, och så får det inte vara längre. Man måste kunna känna sig trygg på sin arbetsplats. Man ska inte behöva utsättas för de här övergreppen som beskrivs i det här uppropet.

Anna-Karin Simlund är även vice förbundsordförande i Sveriges Yrkesmusikerförbund, Symf. I samband med uppropet #visjungerut presenterar Symf nu ett åtgärdspaket med konkreta lösningar på hur branschen ska stoppa trakasserierna. 

– Vi ser att det finns ett behov hos våra medlemmar att få åtgärder som kan fungera direkt och i vardagen. Det handlar bland annat om att man måste lyfta fram den policy och de regelverk som finns på alla institutioner när det gäller sexuella trakasserier, säger Anna-Karin Simlund.

Symf föreslår därför att gästande team, dirigenter, solister och vikarier personligen ska skriva under att man är införstådd med den nolltolerans, policys och rutiner som finns på arbetsplatsen kring sexuella trakasserier.

Det ska även finnas ombud på arbetsplatsen, berättar Anna-Karin Simlund.

– Ombud som är opartiska om man känner att man inte vill prata med ledningen eller sin chef.

Symf föreslår även att ska finnas noggranna riktlinjer kring repetitioner av känsliga scener. 

– Man ska inte överraskas av att det ska göras intima scener eller improvisationer. Nyttan av de sexuella scenerierna ska diskuteras innan.

Bland dem som skrivit under #visjungerut finns Anna Larsson, Erika Sunnegårdh, Ida Falk Winland, Kerstin Avemo, Elisabeth Meyer, Anna-Karin Simlund, Hannah Holgersson, Ulrika Precht, Malin Gjörup, Ulrika Skarby, Marie Rosenmir, Maria Metzler Sædén och Hillevi Martinpelto, med fler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".