2006 överlämnade Birgitta Englin utredningen "Plats på scen" tillsammans med sin kommitté.
1 av 2
2006 överlämnade Birgitta Englin utredningen "Plats på scen" tillsammans med sin kommitté Ronnie Hallgren, Anna Lindal och Kenneth Kvarnström. Foto: Claudio Bresciani/TT
Lena Adelsohn Liljeroth lämnar. Vem ska bli kulturminister nu? Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
2 av 2
Lena Adelsohn Liljeroth var kultur- och idrottsminister under den här perioden. Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Statlig utredning visade på sexuella trakasserier inom scenområdet redan 2006

Birgitta Englin: "Kort så handlade utredningen om att ge kvinnor och män samma möjligheter inom scenkonstområdet"
2:49 min

Redan 2006 kom en statlig offentlig utredning "Plats på scen" som bland annat tog upp att sexuella trakasserier var vanligt förekommande inom scenområdet.

– Kort så handlade utredningen om att ge kvinnor och män samma möjligheter inom scenkonstområdet. Att skapa en jämställd scenkonst helt enkelt. I detta så hade vi ju då uppmärksammat sexuella trakasserier och att rätten till sin kroppsliga integritet var ett problem, säger Birgitta Englin som var ordförande för kommittén som gjorde utredningen. 

Det var 2003 på uppdrag av dåvarande Kultur och Idrottsministern Marita Ulvskog som utredningen tillsattes.

När den senare presenterades i april tre år senare så beskrevs sexuella trakasserier som "ett betydande problem och ett strukturellt hinder för att uppnå jämställdhet inom scenkonstområdet."

Utredningen kom med flera förslag, de främsta var ett krav på att minst 40 procent av kulturarbetarna både på och bakom scen skulle vara kvinnor och att Kulturrådet skulle göras till ansvarig myndighet.

Institutionerna skulle också få i uppdrag att fokusera arbetet mot sexuella trakasserier, säger Birgitta Englin.

– Det låg ett ganska stort ansvar på chefer och ledare att se över sina organisationskulturer och hur man kunde arbeta med frågan. För ett utav de stora hindren för att kunna arbeta med den här problematiken är ju att folk också vågar tala om den, vågar anmäla och det kunde vi under utredningen identifiera, där fanns det hinder.

När utredningen presenterades var tongångarna positiva men i och med regeringsskiftet efter valet 2006 så valde den nya regeringen, med Lena Adelsohn Liljeroth som nytillsatt kultur- och idrottsminister, att inte gå vidare med flera av förslagen.

– Det fanns flera remissinstanser som var positiva till förslagen i utredningen men det fanns och många som var negativa och det handlade framförallt om kvoteringen. Den fråga som jag minns var den stora, i den här utredningen, handlade om jämställdhet generellt inom scenkonsten. Det var få kvinnliga chefer i teatervärlden och det var det som beskrevs som den stora utmaningen, säger Lena Adelsohn Liljeroth och fortsätter.

– De sexuella trakasserierna det nämndes, absolut, och det fanns med som ett av målen. Men där har vi ju en lagstiftning redan som är från 90-talet där det mycket tydligt står att arbetsgivaren har ett ansvar att förebygga trakasserier inte minst på grund av kön och sexualitet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.  

Birgitta Englin menar att strukturerna på landets scener har uppmärksammats flera gånger både före och efter utredningen men att de insatser som gjorts inte varit tillräckliga.

– Det som förvånar mig, det är att man inte får till ett större samarbete och mer normerande samarbete kring hur branschen kan utveckla ett gemensamt ansvar för de här frågorna, säger Birgitta Englin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".