Flyktingmuseum
1 av 3
Arkitektbild av det planerade museet i Oksbøl Foto: Big Bjarke Ingels Group
Flyktingmuseum
2 av 3
Foto: Arkitektbild av det planerade museet i Oksbøl Foto: Big Bjarke Ingels Group
Anne Sofie Vemmelund Christensen
3 av 3
Anne Sofie Vemmelund Christensen. Foto: Jimi Rosa / Vardemuseerne

Danmarks första museum som berättar om tyska flyktingar

3:23 min

I Danmark pågår just nu arbetet med det första museet som berättar om de 250 000 tyska flyktingar som kom till landet efter andra världskrigets slut, en relativt okänd del av den danska historien menar museiintendent Anne Sofie Vemmelund Christensen.

"Danmarks Flyktingmuseum" är arbetsnamnet på det nya museet som kommer att ligga på västra Jylland i Oksbøl, den plats som tog emot över 30 000 av flyktingarna som kom vid krigsslutet 1945 fram till 1949.  

– De senaste 60 åren har det delvis varit en relativt okänd del av den danska historien som varit svår för folk att prata om. Det handlar ju om hur danskarna, efter fem års tysk ockupation, plötsligt fick ta emot det forna fienderna som flyktingar i landet, det väckte protester. Nu verkar tiden vara mogen att vilja veta mer om det som hände, säger Anne Sofie Vemmelund Christensen, museiintendent som arbetar med det nya museet. 

Flera av de byggnaderna som användes i Oksbøl finns fortfarande kvar och tanken är att museet ska ligga i lägrets gamla sjukhusbyggnad. Just nu pågår arbete med finansiering och planen är en invigning någon gång 2019-2020. 

Tanken är att museet ska berätta om den kvarts miljon tyskar som flydde den framryckande Röda armén, om deras liv i lägren, men också binda samma dagens situation med flyktingar i Europa. Museet ska inrymma bibliotek, databaser och också övernattningsmöjligheter för forskare. 

– Det har varit viktigt att låta museet det blir ett tyskt samarbetsprojekt eftersom det är en del av tysk historia som utspelar sig i Danmark och också en del av en försoningsprocess länder emellan, menar Anne Sofie Vemmelund Christensen. 

Hon hoppas att museet kommer bygga en bro till den situation med flyktingar vi ser idag och kanske också skapa debatt.

– Genom att se tillbaka på vår historia och se hur den danska regeringen, trots motstånd, behandlade sina tidigare fiender: det är något som jag hoppas vi skulle kunna ta upp och diskutera i förhållande till flyktingsituationen idag, Anne Sofie Vemmelund Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista