Ian Buruma, 2008
Ian Buruma, 2008 Foto: Eri Hotta
RECENSION - LITTERATUR

För nära och för långt ifrån i "Deras förlovade land"

Burumas morföräldrar i krig och kärlek
2:36 min

Ian Buruma senaste bok, "År noll", handlade om något så stort som freden efter 1945. Nu är han aktuell med familjeberättelsen "Deras förlovade land" om hans morföräldrar i krig och kärlek.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Deras förlovade land
Originaltitel:
Their promised land
Författare: Ian Buruma (År noll, Mordet i Amsterdam)
Översättare: Emeli André

”Jag förväntar mig inte att alla som läser deras brev ska älska dem så som jag gjorde,” skriver Ian Buruma” på sista sidan i ”Deras förlovade land”, boken om hans morföräldrar i krig och kärlek.

Morföräldrarna är i Storbritannien assimilerade tyska judar, och älskar förutom varandra och familjen också över allt annat det brittiska.

Buruma minns de överdådiga jularna i deras stora hus på landsbygden då han var barn, den nästan ouppnåeliga överlägsna engelskheten.

Och det här är en kärlekshistoria i krigens skugga mellan två människor som hela livet satte klassaspekten först, såg assimilering som ett tecken på högre bildning och framgång, ville vara lojala brittiska medborgare.

Ian Buruma berättar morföräldrarnas historia genom de bevarade brev de skrev till varandra åtskilda av främst krigen parallellt som han redogör för de åren i den europeiska historien, skyttegravarna, koncentrationslägren, de stängda gränserna, freden.

Men det är som han är för nära och samtidigt för långt ifrån dessa huvudpersoner, morföräldrarna.

Ser på dem med barnbarnets idealiserande blick och samtidigt är de ju så väluppfostrade och måna om att förkroppsliga den rätta andan och den överdrivna patriotismen under och efter kriget så inga egentliga blottor infinner sig. Morfar teg hela livet om sina erfarenheter under första världskriget och inget rubbar mormors rosenskimrande syn på England och kärleken till Churchill och internatskolorna.

Det är ett stycke intressant läsning om två högborgerliga sekulariserade människor som alltid satte klass framför etnicitet under 1900-talets mest turbulenta år, som ansträngde sig så hårt för att bädda in sig i idyllen och hur detta påverkat senare generationers identitetsarbete. Men det är en tjock bok med alltför många för någon utanför familjen ganska tråkiga brev, hans morfar och mormor är relativt statiska genom årtiondena.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".