Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Matilda Jansson/Sveriges Radio
1 av 2
Riksdagshuset. Foto: Matilda Jansson/Sveriges Radio

Riksdagspolitiker vill få fler att berätta

1:44 min

Riksdagens kulturutskott diskuterade idag med kulturminister Alice Bah Kuhnke om vad som kan göras för att sätta stopp för sexuella trakasserier på scenkonstområdet. Bland annat vill de få fler att våga berätta.

Kulturutskottet beslutade att i ett första steg kalla till sig företrädare för nationalscenerna Dramaten och Operan i Stockholm liksom arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst och fackförbunden Teaterförbundet och Sveriges yrkesmusikerförbund, berättar utskottets moderata ordförande Olof Lavesson för Kulturnytt. Det handlar inte om att lägga sig i det konstnärliga arbetet, säger han:

- När det gäller riktlinjer för arbetsplatser så är ju inte något som politiken sätter upp utan det gör man på arbetsplatsen. Det ska finnas planer - jämställdhetsplaner och det ska finnas rutiner för hur man agerar när missförhållanden uppstår. Det vi vill veta är att man också agerar i enlighet med detta, säger Olof Lavesson.

Det finns en lagstiftning, det är inte det som är problemet, utan att många fall av sexuella trakasserier och grövre inte ens kommer till berörda chefers kännedom, fortsätter kulturutskottets socialdemokratiska vice ordförande Gunilla Carlsson:

- Många av de chefer som nu träffade kulturministern i förra veckan har ju heller inte fått några fall till sig. Alltså de har jämställdhetsplaner och de har andra instrument för hur de ska jobba med det, men när de inte ens får upp de här sakerna på bordet så visar det ju på att det är en kultur som innebär att folk inte vågar lyfta fram det, och då måste det ju handla om att jobba med värderingsfrågor och få en trygghet och tillit på arbetsplatsen så att de som jobbar där faktiskt vågar tala om när sådana här övergrepp sker, säger Carlsson.

Miljöpartisten Niclas Malmberg fortsätter:

- Uppenbarligen behövs det ett mycket, mycket mer handgripligt arbete och det är ju styrelsernas uppgift att göra det nu.

Riksdagspolitikerna kan stifta lagar, säger centerpartisten Per Lodenius:

- Det här handlar ju om brott som har begåtts, och det handlar också om det är något i lagstiftningen som vi behöver se över. Det kan jag inte riktigt se i det här fallet. Däremot måste vi uppmärksamma, vi måste följa upp det här. Vi måste föra debatt och diskussioner, säger Lodenius och fortsätter:

- Vi kan inte diktera i detalj. Det här måste ju gå via de ordföranden som tillsätts politiskt för de olika institutionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista