Al Gore på Grönland vid inspelningen av "En obekväm uppföljare".
Al Gore på Grönland vid inspelningen av "En obekväm uppföljare". Foto: Paramount Pictures
RECENSION – FILM

"En obekväm uppföljare" – starkt om människorna bakom klimatstatistiken

2:48 min

Al Gores förra miljöfilm – "En obekväm sanning” – har ibland beskrivits som en enda lång powerpointföreläsning om den globala uppvärmningen. Nu kommer uppföljaren.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: En obekväm uppföljare 
Originaltitel:
An Inconvenient Sequel: Truth to Power
Regissör:
Bonni Cohen, Jon Shenk            
Manus:
Al Gore
Genre:
Dokumentär
Betyg:
3 av 5

Efter att ha rapporterat om den globala uppvärmningen i tio års tid trodde jag att jag hade sett det mesta. Men bilderna på likpåsarna som staplas efter den förödande orkanen i Filippinerna 2013 och kvinnan som dras ut ur sin bil just som den översvämmas av hastigt framrusande vattenmassor får ändå mina ögon att tåras.

För bakom alla vetenskapliga studier, utsläppskurvor och energiprognoser, som jag fördjupar mig i dagligen, så är det är ju precis de här människorna det handlar om.

Störtregnen, orkanerna och bränderna har blivit värre sedan Al Gore ruskade om världen med sin förra film "En obekväm sanning" 2006.

"En obekväm uppföljare" presenterar egentligen inga nya fakta. Det är snarare mer av det vi redan vet, i samma form. Världen har blivit varmare och klimatförändringar märks nu på alla kontinenter. Och Al Gore stretar på. Han håller fortfarande sina powerpointföreläsningar och han tar oss med till Arktis och andra utsatta områden där landskapet förändras snabbt just nu.

Personligen fascineras jag av filmens beskrivning av hur Al Gore drivit klimatfrågan i decennier.

Ta tex berättelsen om vädersatelliten DSCOVR som Gore försökte få godkänd i amerikanska kongressen i slutet av 90- talet som ett viktigt instrument för att övervaka klimatet på jorden. De planerna stoppades under den republikanske presidenten George W Bush för att sedan nästan två decennier senare få grönt ljus igen av president Obama 2015.

Så har den amerikanska politiken på klimatområdet sett ut. Fram och tillbaka. Nu ligger frågan hos president Trump. Med oviss utgång.

Kanske kommer "En obekväm uppföljare" inte att mötas av samma gensvar som den första filmen gjorde. Den globala uppvärmningen har inte längre samma överraskningspotential. Publiken är mer upplyst - och möjligen mer blasé. Beskrivningarna av klimatpolitik och klimatförhandlingar intresserar förmodligen en mindre skara.

Mig lämnar den ändå med en känsla av att jag gör för litet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista