Program med Louis CK, Martin Timell och Kevin Spacey plockas bort.
1 av 4
Tv-bolagen bryter med Louis CK, Martin Timell och Kevin Spacey. Foto: FX Networks / TT / Netflix
Martin Timell
2 av 4
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Martin Timell och TV4:s vd Casten Almqvist
3 av 4
Martin Timell och TV4:s vd Casten Almqvist. Foto: Robin Haldert/TT och Maja Suslin /TT

Hur skilja på person och verk efter #MeToo?

TV4, Netflix och HBO tar bort material, inte SVT
16 min

#Metoo-uppropet har lett till att flera tv-program med män som anklagats för sexuella trakasserier plockats bort från streamingtjänster och ur tablåer. Kulturnytt ringde runt till tv-bolagen, följt av ett samtal i P1 Kultur där kulturjournalisten Kristina Lindquist och Lars Anders Johansson från Timbro diskuterar frågan.

Det är ungefär en månad sedan #Metoo tog fart. Det har lett till att tv-bolag och streamingtjänster agerat när män i deras produktioner anklagats för sexuella trakasserier och ofredanden, genom att plocka bort material från play-tjänster och tablå. Även i Sverige har produktioner stoppats och program plockats bort.

På TV4 har man ställt in pågående produktion, tagit bort avsnitt från Play och avslutat samarbetet helt med Martin Timell efter att anklagelser riktats mot honom. Anna Rastner är programchef där och bekräftar även att Äntligen hemma läggs ned.

– Vi tar också bort ett avsnitt från den kommande säsongen av Renées brygga där Timell skulle medverka och ett med en komiker som utreds misstänkt för våldtäkt, säger hon.

Anna Rastner menar att det var ett ovanligt beslut att plocka bort programmet ur tablån och från play.

– Vi hamnade i en situation där det blev ohållbart att fortsätta visa programmet, men generellt är vi väldigt restriktiva med att besluta att inte visa program eller avpublicera program från våra plattformar.  

Streamingtjänsterna Netflix och HBO har också tagit bort material där anklagade män medverkat.

HBO meddelade för några dagar sedan att de tar bort allt material med komikern Louis CK och distributionsbolaget The Orchard ställer in lanseringen av långfilmen "I love you, daddy" som Louis CK regisserat. Netflix stoppar också produktionen av den andra stand-up special de planerat att göra med Louis CK och han får även sparken från den animerade storfilmen "Husdjurens hemliga liv 2" där han i ettan gjorde rösten till hunden Max.

I Ridley Scotts kommande storfilm "All the money in the world" där Kevin Spaceys, som anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier, hade en av rollerna ersätts han nu av en annan skådespelare. Filmen är redan färdig och nu spelar man in scener där Kevin Spacey var med på nytt. Tidigare meddelade även Netflix att de sparkar Spacey från House of cards.


Även det svenska tv-utbudet har påverkats av #metoo-uppropet. Utöver TV4:s beslut att stoppa produktioner och ta bort program har också Kanal 5 valt att inte sända ett avsnitt av programmet "Fiskefeber" som Martin Timell medverkar i. På TV3 har man avbrutit ett samarbete med en programledare som enligt uppgifter från kanalen har betett sig illa under inspelningarna av programmet.

Men på SVT har man valt att inte ta bort något, Susanna Balsvik är planeringschef på SVT och hon menar att det är viktigt att de inte går händelserna i förväg.

– Det är viktigt att vi inte dömer någon samtidigt som det är viktigt att vi tar dem som varit med om något på största allvar, säger hon och fortsätter

– Vi avvaktar tills den anklagade har blivit delgiven misstanke om brott från åklagare. Vi väntar på rättsväsendets gång och gör inget innan vi ser hur det blir.

Om den anklagade skulle bli delgiven misstänkt för brott skulle de ta nya beslut, säger Susanna Balsvik.

– Då får vi ta nya publicistiska beslut. Vi måste fundera på vad det betyder, vad det är för program det rör och vad personen har för roll på SVT. Då måste man se på helheten och ta ett nytt beslut därefter.

Kulturnytt har erbjudit Martin Timell att kommentera TV4:s beslut men han vill inte svara. 

 

Mer om #metoo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".