Den italienske författaren och kemisten Primo Levis bok "Periodiska systemet" har nu givits ut igen på svenska.
Den italienske författaren och kemisten Primo Levis bok "Periodiska systemet" har nu givits ut igen på svenska. Foto: Cannarsa Basso/TT Bild.
RECENSION – LITTERATUR

Primo Levis Periodiska systemet är en lärobok - om livet

Mattias Berg i P1 Kultur: "Först och främst fantastisk litteratur"
7:31 min

Primo Levi är mest känd för "Är detta en människa", om hans tid i Auschwitz. Men även boken "Periodiska systemet" är ett storverk, menar P1 Kulturs Mattias Berg.

(Kort sammandrag av samtalet i P1 Kultur om "Periodiska systemet", som nu kommit i nyutgåva i översättning av Ingrid Börge:)

Roger Wilson (programledare): Periodiska systemet... det låter lite som en lärobok?

Mattias Berg: Ja, i sådana fall en lärobok om livet. Och framför allt är det fantastisk litteratur.
Vad Levi skriver här är ett antal berättelser med olika grundämnen som titel och sammanhållande tema: som "Kalium", "Fosfor" eller "Tenn". Vissa gånger fungerar ämnena i titeln mest som metaforer. Men oftast handlar det mycket konkret om just det här rubricerade ämnet. Märkliga, stämningsfulla och inte sällan mörkt komiska historier om vilka underliga jobb man tydligen kan få som kemist.
I till exempel "Nickel" berättas om hur Primo Levi i början av kriget fick i uppdrag av den fascistiska italienska försvarsmakten att - trots att han var jude - på en mycket hemlig plats utvinna nickel ur ett ännu hemligare ämne.

Så det är alltså egna upplevelser han beskriver?

Ja: Primo Levi var kemist, både före och efter året i Auschwitz under slutet av kriget. Efter att ha haft diverse uppdrag slutade han så småningom kemikarriären som teknisk direktör vid en färgfabrik - för att sedan, från 1975 då "Periodiska systemet" kom ut, i stället ägna sig åt skrivandet på heltid.

Och handlar "Periodiska systemet" också om hans tid i Auschwitz, precis som "Är detta en människa?" ?

Den vävs in, på olika sätt. Och i den allra starkaste historien, med den oansenliga titeln "Vanadium", berättar Primo Levi om hur han i tjänsten på den här färgfabriken fick kontakt med sin chef i Auschwitz kemiska laboratorium, Doktor L. Müller, igen. Drygt tjugo efteråt.

Om man då ska ta sig in i Primo Levis universum: Är det den här boken man ska börja med?

Nja, det är nog ändå klassikern "Är detta en människa" - även om den bitvis är direkt plågsam att läsa. Men "Periodiska systemet" är inte minst fascinerande som en redogörelse över allt som hände Levi även efteråt: att han faktiskt lyckades skapa sig ett liv efter tiden i Auschwitz.

Hör hela samtalet om Primo Levis bok "Periodiska systemet" från P1 Kultur via länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".