Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – LITTERATUR

Margaret Drabbles meditation över åldrandet

Publicerat torsdag 30 november 2017 kl 08.45
Ulla Strängberg: En rapport från åldrandets helveteskretsar
(2:11 min)
Författaren Margret Drabble
Författaren Margret Drabble

Margaret Drabble (f 1939) är en av de främsta brittiska författarna med ett tjugotal romaner bakom sig. Den senaste är en mediation över åldrandet. Ulla Strängberg har läst "De mörka vattnen stiger"

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

TITEL: De mörka vattnen stiger /The dark flood rises

FÖRFATTARE: Margaret Drabble

ÖVERSÄTTARE: Alva Dahl

 

Ja, det är verkligen ingen stillsam, vördnadsfull sorgesång över tiden som flytt. Snarare en  furiös uppgörelse med kroppens förfall och minnets opålitlighet, en text som är släkt med Dylan Thomas  välkända dikt; ”Do not go gently into that good night– rage rage against the dying of the light.”

Francesca Stubbs , som livnär sig på att utvärdera standarden på äldreboenden, är en rastlös själ, fylld av sorg och ilska över sakernas tillstånd. Vännerna dör, en efter en. Hennes exman däremot, tycks ha försonat sig med sitt öde som sängliggande, ompysslad av en privatsköterska med Maria Callas i lurarna.

Men frågan Drabble ställer i den här berättelsen med sina utsökt finslipade karaktärer är :  Vill vi verkligen leva så länge? Och under vilka omständigheter? Döden nafsar vännerna i hasorna, medan de välbeställda på privata seniorboenden jagar bort skuggorna med patiens och trerättersmiddagar.

Redan Simone de Beauvoir skrev i sin essä ”La Vieiellesse”  Ålderdomen,  om vår tids paradox: vi blir friskare och lever längre men saknar incitament för det långa livet - överlevnad  kan vara värre än döden. 

”De mörka vattnen stiger”  är en nedstigning mot det oundvikliga slutet,  dessa åldrandets helveteskretsar som bara har en enda utgång. Och medan Frans dotter har isolerat sig i en avlägsen by och studerar klimatförändringarnas framfart, har hennes bror, tvprofilen, sagt adjö till karriären och  hittat en tillflykt hos ett äldre gaypar  på en Kanarieö. Under tiden skakar en jordbävning om exilbritterna  samtidigt som  de marockanska flyktingarna driver i land på den soldränkta ön.

Francesca Stubbs tänker på hur hennes liv kantats av små nederlag och trivialiteter medan de stora frågorna gått henne förbi. Och snart är det försent.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".