Hamza Yalcin
Hamza Yalcin Foto: Moa Skimutis/SR

"Det var slavliknande former"

2:06 min

Efter en internationell arresteringsorder utfärdad av Turkiet häktades den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin och greps i Spanien.

Det var den 3 augusti som Hamza Yalcin stoppades i Barcelona på flygplatsen och arresterades. Under nästan två månader satt han häktad anklagad av den turkiska regeringen för terrorbrott. Nu har han frisläppts och kommit hem till Sverige.

Kulturnytt har träffat honom och pratat med honom om upplevelserna i fångenskap och vad han tänker om Turkiets framtid gällande yttrandefriheten.

- Det var mycket dåligt. Vägen till fängelset var det svårt att åka för jag hade handbojor och var bakbunden och hade mycket ont. Fast jag sa det flera gånger till polisen, men det brydde sig inte.

- Där inne var det en mycket slaveriliknande former. Mycket starkt maktförhållande mellan vakter och fångar.

Enligt Reportrar utan gränser är Turkiet ett av världens sämsta länder när det kommer till pressfrihet. Den turkiska regimen har de senaste åren strypt åt situation för många regimkritiska tidningar och medier. Sedan kuppförsöket förra året har landet runt 200 frihetsberövade journalister och flera hundra tvångsstängda mediehus. 

- Jag var orolig för att inte bli frisläppt. Jag var också orolig för att inte kunna förverkliga mina planer. Vi skulle starta en kampanj i Sverige mot gängkriminalitet. Men jag kunde inte hjälpa från fängelset, jag saknade material för att skriva.

Erdogan har skapat ett begrepp: obeväpnad terrorism. Man behöver inte vara beväpnad för att var terrorist. Han försöker krossa media och tysta folket.

Hamza Yalcin trodde länge att han skulle utelämnas till Turkiet och livstidsfängelse där.

- Om jag skickas till Turkiet. Vad blir det av mig. Okey jag kan fortsätta kämpa där också. För mina tanker och mina drömmar var inte fängslade. Det minns jag.


Författaren och journalisten Hamza Yalcin anklagades av den turkiska regeringen för att vara ledare för en terrororganisation, och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer. Hamza Yalcin har hela tiden nekat till anklagelserna. Han är chefredaktör för den socialistiska tidningen Odak Dergisi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista