Författaren Petina Gappah
Författaren och jurister Petina gappah från Zimbabwe. Foto: Marina Cavazza

Kulturarbetare hoppas på en ljus framtid i Zimbabwe

3:09 min

Efter de senaste två dagarnas händelseutveckling i Zimbabwe ser det ut som att president Mugabe kommer att förlora greppet om landet. Författaren och juristen Petina Gappah har blandade känslor inför de senaste dagarnas händelser i hemlandet.

Petina Gappah har sitt ursprung i Zimbabwe, men är numera bosatt i Berlin och hennes romaner Sorgesång för Easterly och Memorys bok har kommit ut på svenska. 

– Om jag ska att vara ärlig är det blandade känslor. Å ena sidan känner jag stor eufori och lycka. Å andra sidan en viss rädsla inför vad det här kan innebära för landet om inte situationen sköts på ett korrekt sätt.

Petina Gappah konstaterar att även om det finns en viss rädsla bland folket i Zimbabwe, för vilken roll som militären kan komma att spela i händelseutvecklingen, så är hon ändå övertygad om att det här är slutet för Mugabeeran. Som har fått pågå alldeles för länge, menar hon.

– Det har blivit nästan 38 år med en enda president. Det är för mycket för vilket land som helst. Även i en monarki, där finns en kung eller en drottning, så vet man vem som kommer att ta över. Vem som blir nästa person på tronen. Men i Zimbabwe har det varit så mycket osäkerhet att vi får hoppas att detta är början på en lite mer klar situation.

Skådespelaren Kudzai Chimbaira har sin bakgrund i Zimbabwe, men lever sedan åtta år tillbaka i Sverige. Just nu är hon aktuell i föreställningen Shoresh/marken brinner på Fri scen på Kulturhuset Stadsteatern. Hon förklarar att det under Mugabes regim har varit ett mycket hårt klimat för kulturarbetare och konstnärer. Och att regimen inte har stöttat kultursektorn.

– Det har förekommit att föreställningar har blivit censurerade. Systemet har legat på. Medan konstnärer och skådespelare har försökt att uttrycka sig så mycket det går och vi hade en kulturplats som fick stänga ner under konstiga omständigheter. Inte på grund av pengar, utan för att det var en samlingsplats för konstnärer. Det var mycket poesi och där var aktivism igång varje dag.

Och Kudzai Chimbaira har själv åkt tillbaka till Zimbabwe vid tre tillfällen för att driva teaterprojekt tillsammans med lokala skådespelare. Även då har säkerhetspolisen bevakat repetitionerna. Så för att i pjäserna kunna diskutera situationen vad det gäller kvinnovåld i Zimbabwe fick ensemblen spela pjäser av svenska dramatiker eftersom det fick säkerhetspolisen att tro att innehållet inte utgjorde någon fara för regimen.

– Jag fick använda texter av från författare som Strindberg och Henning Mankell. Det var det enda sättet som jag kunde utföra ett aktivistiskt arbete i mitt hemland utan att utsätta mina medarbetare för fara.

Och Petina Gappah i Berlin betonar att det viktigaste för händeseutvecklingen i Zimbabwe är att landets ekonomi kommer på rätt köl igen.

– Den här regeringen har misskött ekonomin i flera år. Folks primära fokus kommer att ligga på vad som kommer att hända med ekonomin. När vi väl lyckas stabilisera finanserna, då kommer Zimbabwes folk att kunna börja drömma igen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista