Philip Glass turnerar med pianister

9:07 min

Den 80-årige amerikanske kompositören och pianisten Philip Glass är på turné med två specialinbjudna pianister. Kulturnytt såg hans konsert och träffade honom i Malmö.

Philip Glass bestämde vad han själv skulle spela, sen var det upp till dem två han bjöd in att välja resten av repertoaren.

Den ryske pianisten Anton Batagov valde två stycken ur operan "Einstein on the Beach" från 1976, som var Philip Glass stora genombrott. Maki Namdkawa från Japan spelade musik ur filmen "Mishima" från 1985.

På lördag spelar de i Århus i Danmark, och då blir det också världspremiär för ett nyskrivet verk. Den musiken kommer senare att ingå en dansföreställning som Philip Glass skapar tillsammans med koreografen Lucinda Childs och teatermannen Robert Wilson - samma team som han jobbade med under "Einstein on the Beach" för fyrtio år sedan.

Om ett och ett halvt år tror Philip Glass att dansföreställningen kommer att vara färdig. I Århus på lördag kommer han och hans pianistkollegor också att framföra hans tjugo etyder, som är något av en provkarta över hans musikaliska utveckling de senaste 20 åren.

- Om publiken i Malmö gillar oss, kommer vi gärna tillbaka när som helst", säger Philip Glass

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista