Elev spelar trummor i Kulturskolan
Foto: Henrik Montgomery/TT

Stora skillnader i avgift på landets kulturskolor

Trenden är: Stabila avgifter som sjunker något över tid.
1:42 min

Skillnaderna i terminsavgifterna för landets musik- och kulturskolor är fortsatt stora visar en ny rapport från Kulturskolerådet.

I 16 av landets 290 kommuner erbjuds verksamheten gratis och dyrast är det i Danderyds kommun, som tar ut 1720 kr i terminsavgift.

Kulturskolerådet undersöker årligen avgifterna och Torgny Sandgren, generalsekreterare på kulturskolerådet, ser en trend.

-Vi ser att avgifterna är stabila och har sjunkit något över tid. Vi ser också att det är några fler som valt att helt ta bort avgiften. Diskussionen om just avgifterna är ganska stark ute i kommunerna, säger Torgny Sandgren och tillägger att det i dag inte finns någon riktig kunskap om sambandet mellan avgiften, innehållet och vilka man når med sin verksamhet.

- Vi vet ju att avgiften är en pusselbit när det gäller vilka mekanismer som styr över vilka barn som inte deltar, men vi vet också att det finns annat som påverkar. Det kan handla om utbudet, pedagogiken, hur bra man är på att informera om sin verksamhet och vilka samverkanspartners man har.

2018 års budget har regeringen avsatt 10 miljoner kronor för att skapa ett nationellt kulturskolecentrum och utlovar också en nationell strategi för kulturskolan. Det påverkar inte avgifterna i landets kulturskolor, som avgörs på kommunal nivå, men Torgny Sandgren på Kulturskolerådet hoppas att Statens Kulturråd får till uppgift att följa utvecklingen i landet.

- Med bättre kunskap och nyckeltal blir det lättare att ta tag i utmaningar och identifiera vilka åtgärder som behöver göras. Idag vet vi för litet och har svårt att följa utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".