"Salvator mundi", den sista kända privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion.
"Salvator mundi", den sista kända privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion. Foto: Drew Angerer/TT.

Omstritt konstverk sålt för rekordbelopp

0:53 min

Den sista kända privatägda målningen av renässanskonstnären Leonardo da Vinci har sålts för rekordpriset 450,3 miljoner amerikanska dollar, motsvarande runt 3,8 miljarder svenska kronor.

Den hett emotsedda försäljningen av konstverket "Salvator mundi", som ibland kallas för en manlig Mona-Lisa, gjordes på auktionshuset Christie's i New York. Målningen är ett porträtt av Jesus och skapades enligt experter antagligen under 1500-talet.

Verket är ett av få som i dag finns kvar av konstnären.

Loïc Gouzer vid Christie's säger att verket är en målning med det mest ikoniska motivet, skapat av den viktigaste konstnären någonsin.

– Möjligheten att få föra ut detta mästerverk på marknaden är en ära som man bara får en gång i livet, säger han till AP.

Nationalmuseums intendent Carl-Johan Olsson berättar att konstverket är omtvistat.

– Man har rest vissa tvivel, dels angående dess äkthet, och sedan har man pekat på att det finns ganska lite kvar av det som var originalmålningen, att den bättrats i olika omgångar i efterhand.

Den beskrivs som en manlig Mona-Lisa, vad tänker du om det?

– Ja, det ligger ju väldigt bra i mun, och just eftersom det är Leonardo. Men jag vet inte om man hade kallat den så om det inte var i samband med en försäljning.

Kvällen innan såldes en målning av Vincent van Gogh för 81,3 miljoner dollar på samma auktion, motsvarande runt 680 miljoner kronor.

Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys, som är världens största söksajt för onlineauktioner av konst och antikviteter, blev förvånad över det höga priset:

– Jag hade väntat mig att den i bästa fall kanske kunde gå för tre miljarder, säger han, men tillägger att verk av da Vinci i gott skick är mycket sällsynta.

Silfverstolpe konstaterar att det idag finns människor med "fruktansvärt mycket pengar".

– Vad ska de göra med sina pengar? För de rikaste finns bara välgörenhet eller de dyraste objekten. Konst har i alla tider varit en social statussymbol, och när man väl har skaffat sina hus, bilar, klockor och vinkällare, då kommer konsten in, säger han.

Rikedomarna, i kombination med en globaliserad konstmarknad, driver upp priserna till aldrig tidigare skådade nivåer.

– Förr var köparna mest engelska och amerikanska konsthandlare och samlare. I dag är det ryska oljemiljardärer, stålmagnater, industripampar från Kina och knarkkungar från Bolivia, säger Silfverstolpe om den förändrade kundkretsen.

Den hetaste marknaden just nu finns i Asien, med länder som Kina, Taiwan och Indonesien. Och som det ser ut nu kommer marknaden bara att fortsätta växa, tror Silfverstolpe.

– Men om vi drabbas av en internationell fastighetsbubbla eller oljekris kommer detta också att förändras. Men så länge vi har många rika som vill åt samma föremål med ett begränsat utbud kommer det att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista