Bilden föreställer Liberalernas kulturtalesperson Bengt Eliasson.
Liberalernas kulturtalesperson Bengt Eliasson. Foto: Magnus Fröderberg

Liberalerna: Lägg ner dålig kultur

2:13 min

Dålig kultur bör läggas ner i större omfattning. Det förslaget kommer från den kulturpolitiska arbetsgrupp som Liberalerna tillsatte efter förra valet.

Men det handlar inte om att politikerna ska bestämma vad som är bra och dålig kultur, säger Liberalernas kulturtalesperson Bengt Eliasson.

– Definitivt inte, definitivt inte. Det är inte vi som ska avgöra om det är en bra pjäs eller inte. Utan det som är viktigt att fasthålla är att det slentrianmässiga att ständigt ge samma utövare, samma institutioner samma pengar varje år, det leder inte till en kultur i framkant.

I en rad kulturpolitiska prioriteringar som Bengt Eliasson har tagit fram tillsammans med fyra andra Liberaler står att verksamheter av dålig kvalitet måste kunna läggas ner, och det i betydligt större omfattning än nu.

Det ska inte tolkas som att allt som är dåligt måste läggas ner säger Bengt Eliasson, utan snarare att man behöver göra tydligare prioriteringar mellan gamla och nya kultursatsningar, till exempel på regional nivå.

– Och det innebär att då måste man vara beredd att dra in anslag för att kunna ge till nya saker och inte bara slentrianmässigt ha det som en budgetpost. Och det innebär ju nedläggningar, då får man ta bort det.

Andra förslag som ska upp på Liberalernas landsmöte till helgen är att skrota den nya helstatliga filmpolitiken och gå tillbaka till en avtalsmodell där branschen också är med och bidrar med pengar. Man vill också se en satsning på humanioraämnen på landets universitet och högskolor.

Men det Bengt Eliasson hoppas ska debatteras mest på landsmötet, är förslaget om att göra landets nationalscener regionala.

Det skulle innebära att Dramaten och Kungliga operan inte längre skulle vara statliga institutioner utan istället finansieras via samverkansmodellen.

– Det är klart att Stockholms stad och län har otroliga försteg över att ha dessa institutioner på plats, som de lever på gratis. Och då menar vi att för att kunna premiera alla nationella scener och uppdrag behöver delaktigheten från regional plan bli större, säger Bengt Eliasson (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista