Morrisseys nya skiva heter "Low in high school"
Morrisseys nya skiva heter "Low in high school" Foto: BMG.

Popikonen Morrisseys nya skiva är pompös men vag

2:21 min

Efter att aldrig riktigt varit överens med något av skivbolagen ger nu popikonen Morrissey ut sin nya skiva "Low in high school" - på eget bolag. Och han är fortfarande ensam mot världen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Alla ensamma själar har alltid kunnat lita på att Morrissey har en sång för dem, ett vi. Den ensamme är han fortfarande - han betraktar världen från sin horisont där han ställer sig på de ungas sida, på de utsatta människorna och djurens sida. Men också mot: mot mainstreammedia, mot regeringsstyrda poliser, från valjakten i Bergen till konflikterna i Israel.

Jag sätter mig lexikonet och wikipedia för att följa Morrisseys vindlande referenser till filmer, personer, konflikter och personliga tillkortakommanden. Ibland kristallklar men ibland frustrerande diffus. Fast allt handlar om själva musiken för desto mer han tar i med hela batteriet av elgitarrer, avgrundsvrål, stråkar eller smäktande piano desto tydligare önskar man att han var.

En del av den där pompösa rocken som Morrissey haft förkärlek för de senaste åren som hamrat ut hans förtvivlan, ilska och åtrå delar utrymme med lite nya rytmer. Från nya platser i världen eller kanske snarare från andra tider. Bäst är han när han blandar det skira med den syrliga bilden på världen. The Girl from Tel Aviv who wouldn't kneel är en av de ovanliga poppärlor på plattan och som omfamnar mig med sitt "vi".

Men vi:et är förrädiskt - en samhet blir lätt ensamhet. Och jag saknar kärleken som han då och då blottar och vill ha fler av de där ögonblicken om längtan efter att få röra en arm.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista