Man
1 av 11
20 år efter att han började skriva den är Rikard Wolff klar med sin självbiografiska berättelse "Rikitikitavi -en folkhemsberättelse" som kom ut 2011. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT
Kvinna och man
2 av 11
Helena Bergström och Rikard Wolff spelade mot varandra i Änglagård 1992. Arkivbild. Foto: Jan Collsiöö/TT
Man
3 av 11
Rikard Wolff, 1992. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Man med blomkrans i håret,
4 av 11
Rikard Wolff sommarpratade i Sveriges Radio 1992. Arkivbild. Foto: Jan Collsiöö/TT
Rikard Wolff.
5 av 11
Rikard Wolff i april 2017. Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio.
Rickard Wolff. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia
6 av 11
Rickard Wolff. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia
Man
7 av 11
Rikard Wolff deltog i Melodifestivalen 2013 med låten "En förlorad sommar". Bilden är från hösten 2012. Arkivbild Foto: Marc Femenia
Rikard Wolff
8 av 11
Rikard Wolff Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Man
9 av 11
Rikard Wolff 2011. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT
Rikard Wolff
10 av 11
Rikard Wolff Foto: Maja Suslin/TT
Man och kvinna
11 av 11
Rikard Wolff och Helena Bergström under inspelningen av Änglagård 2010. Arkivbild. Foto: ADAM IHSE / TT

Skådespelaren Rikard Wolff är död

4:55 min

Skådespelaren och musikern Rikard Wolff har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 59 år.

Colin Nutley minns vännen Rikard Wolff – ljud under artikeln

Rikard Wolff har medverkat i flera stora teaterproduktioner och filmer. Folkkär blev han med sin roll mot Helena Bergström i Colin Nutleys succéfilm "Änglagård". Nu minns Colin Nutley sin vän:

– Han var gudfar till min dotter Molly. Han var som en del av familjen. Som vän var han stöttande, när man behövde hjälp fanns Rikard alltid där. Det finns inget dåligt att säga om Rikard. Han var så full av kärlek och värme. En underbar vän, säger Colin Nutley.

Rikard Wolff har bland annat spelat på Dramaten i "I väntan på Godot" (1990) som luffarpar med Thommy Berggren, "Hamlet" på Östgötateatern (1995) och Shakespeares "Richard III" (2006) på Riksteatern.

Han har också gjort framträdande rollen på Malmö stadsteater, Malmö Opera, Göteborgs stadsteater, Teater Galeasen och Vasateatern.

Rikard Wolff gjorde även rösten till Scar i den svenska filmversionen av Disneys "Lejonkungen".

Han hade en mångsidighet eftersom han var både skådespelare och artist, säger kulturredaktionens teaterkritiker Anneli Dufva och tillägger:.

– Han var homosexuell och kom ut relativt tidigt och blev en folkkär representant för HBTQ-rörelsen, vilket jag tror att han också själv var stolt över. Som skådespelare hade han en fantastisk röst och en väldig känsla för orden och texten. 

Rikard Wolff fick en Grammis för sin skiva "Min allra största kärlek" 2001. Han medverkade även i Melodifestivalen 2013 med "En förlorad sommar", skriven av artisten Tomas Andersson Wij. Han har även tolkat Edith Piaf och Barbara.

Kulturredaktionens Roger Wilson

– Sättet som han tolkade sina husgudar Piaf och Barbara, är bland det jag kommer att minnas starkast av det Rikard Wolff gjort. Sättet han sjöng om känslor och olycklig kärlek på. Sedan går det inte att komma runt rollen som Zac i Änglagård, mc-bögen mitt i den svenska idyllen är en ikonisk figur i den svenska filmhistorien, säger Roger Wilson.

År 2011 utkom hans självbiografi Rikitikitavi.

– Rikard Wolff var en helt unik person, som människa och med de värderingar han stod för. En person som gjort skillnad på riktigt, som genom sin hudlöshet delat med sig av sina erfarenheter och genom det blivit folkkär på djupet, säger Benny Fredriksson, VD på Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

Rikard Wolff blev 59 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista