Ur dokumentären "Baltimore rising" på HBO Nordic.
1 av 3
Ur dokumentären "Baltimore rising" på HBO Nordic. Foto: HBO Nordic.
Ur dokumentären "Baltimore rising" på HBO Nordic.
2 av 3
Ur dokumentären "Baltimore rising" på HBO Nordic. Foto: HBO Nordic.
Författaren George Pelecanos.
3 av 3
Författaren George Pelecanos. Foto: Mark Earthy / TT

Nya dokumentären "Baltimore rising" skriven av en litterär stjärna

Författaren George Pelecanos intervjuas av Petra Glimåker-Socolovsky
13 min

I veckan har dokumentären "Baltimore Rising" premiär på HBO. Den handlar om tiden efter kravallerna i Baltimore, och har gjorts av flera från teveserien The Wire. Frilansjournalisten Petra Glimåker-Socolovsky har träffat en av dem, författaren George Pelecanos.

George Pelecanos har skrivit 20 böcker på ungefär lika många år, skapat den litterära genren som kallas för DC Noir, och teveserier som "The Wire", "Treme" och nu senast "The Deuce".

Dokumentären handlar om Baltimore efter kravallerna 2015. När bilar och affärer brändes i protest mot polisvåldet som ledde till Freddy Grays död - en ung svart kille som greps för att han hade en stilettkniv på sig.

Pelecanos menar att kravallerna i Baltimore utgjorde en vändpunkt. Precis som kravallerna i Washington DC 1968, efter mordet på Martin Luther King.

– Våldet fick det vita majoritetssamhället att fatta att det är allvar, säger Pelecanos. De fyra dagarna fick stor betydelse för medborgarrättsrörelsen.

Lyssna på hela reportaget i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".