Ur filmen "Jeune Femme"
Ur filmen "Jeune Femme" Foto: Stockholm Filmfestival
Stockholms filmfestival 2017

Ex-flickvännens revansch och barnhäxans blick i två vinnarfilmer

Kvinnoperspektiv prisades på Stocholms filmfestival
2:08 min

Den franska filmen "Jeune Femme" fick årets Bronshäst för "Bästa film" och "I am not a witch" av Rungano Ryoni en Aluminiumhäst för "Bästa regidebut".

I går kväll avslutades Stockholms filmfestival och i helgen tillkännagavs också ett stort antal filmpriser som festivalen delar ut varje år. Priset för bästa film gick till den franska filmen "Jeune Femme" - är det en värdig vinnare?

– Ja, absolut, en färgrik och intensivt berättad debutfilm som skulle kunna sammanfattas som "31 år och dumpad utan pengar i Paris" av franska Léonor Serraille. Skriken i filmklippet är huvudpersonen Paulas, i filmens fösta scen försöker hon ta sig in i lägenheten där hon bott med sin glassige kulturman och fotograf till pojkvän i tio år. Hon har varit hans musa och objekt, både på bild och i verkligheten, och Paula hamnar på psyket efter att hon slagit sönder pannan mot lägenhetsdörren. När hon återberättar för läkaren vad som hänt, visar det sig att hennes ex-kille sagt att hon är en looser som han gillar att ligga med. Så sammanfattar han alltså deras tio år tillsammans. En röd kappa som hon snor på psyket blir början på en ny identitet. Filmen är lite som en modern "Betty Blue" och berättar om ett kvinnligt nolläge, en utsatthet och en position som känns högaktuell.

Flera stora priser gick till kvinnor - vad drar du för slutsats av det?

Ja, den här filmen Jeune Femme vann alltså bronshästen, det finaste priset kan man säga för "Bästa film", och i just den tävlingssektionen "Stockholm XXVIII Competition", var procentfördelningen mellan manliga och kvinnliga regissören 50-50, vilket förstås ökar möjligheten för att det ska bli en kvinnlig vinnare radikalt. På hela festivalen var andelen kvinnliga regissörer 34% - att jämföra med andelen kvinnliga regissörer totalt i världen, som är ca 10%.

Helena Lindberg, filmkritiker i Dagens Nyheter skrev faktiskt i sin filmkrönika i fredags, att hon hoppades att just den här filmen skulle vinna. Hela den här filmfestivalen har ju pågått parallellt med #metoo-rörelsen som väldigt snabbt har förändrat seendet hos alla, både kvinnor och män, på hur man betraktar typiska kvinnoroller på film.

Du har också sett den film som fick pris för bästa debut - "I am not a witch" som utspelas i Zambia. Regissören heter Rungano Nyoni - vad är det för film?

Även det här är en historia berättad ur ett kvinnligt perspektiv, en åttaårig flicka anklagas för att vara häxa och få välja mellan att ansluta sig till en grupp turisthäxor, som utövar sina konster bakom staket eller förvandlas till en get. En närmast magisk historia som utspelas på landsbygden i Zambia. Ett mycket personligt berättande, både visuellt och dramaturgiskt, och filmen är mer som en bildsatt saga eller sägen. Häxorna, både unga och gamla är fästa med vita band vid varsin stor trådrulle i trä. Så visualiserar regissören kvinnors låsta position med en både vacker och nästan övertydlig symbolik.

Båda de här filmerna kommer att visas på svenska biografer, "Jeune Femme" av Léonor Serraille går upp redan den 9 mars. Och "I am not a witch" under våren 2018.

Årets vinnare på Stockholms filmfestival 2017

STOCKHOLM XXVIII COMPETITION

Bästa film: Jeune Femme av Léonor Serraille.

För dess dynamiska och skarpsinniga porträtt av en ung kvinna – en av de mest minnesvärt livfulla – ständigt på kant med sin omvärld. Denna skenbart småskaliga berättelse hittar djup och konturskärpa i det distinkta specifika – i en tillställning där komedin går hand i hand med tragedin.

Bästa regi: God’s Own Country av Francis Lee.
För dess vackert naturalistiska och diskreta närmande mot en tematisk fond av mognad, sexualitet och tolerans, såväl som sin pragmatiska och sympatiska skildring av jordbrukares dagliga kamp.

Bästa debutfilm: I’m Not A Witch av Rungano Nyoni.

För hennes vittgående unika stil och berättelse, en film som utsätter åskådaren för förut osedda miljöer och situationer, samt för karaktärer med en påfallande visionär klarhet. En oförglömlig debut som tar sig an förödande förtryck och exploatering av kvinnor både känslomässigt inkännande och med banbrytande humor.

Bästa manus: No Date, No Signature av Vahid Jalilvand och Ali Zarnegar.
För dess noggranna utforskande av outsägliga etiska frågeställningar som uppstår till följd av en oväntad tragedi, och för sin sammansatta och systematiska genomgång av skuldhantering och olika samhällsprivilegier (och bristen på desamma).

Bästa foto: Paul Guilhaume för Ava.
För dess underbart lekfulla och ombytliga visuella stil som resonerar till omfattande delar av filmhistorien, utan att försumma sin egen distinkta estetik. En filmälskares film fylld med överväldigande ikonografi och bildlösningar.

Bästa kvinnliga skådespelare: Antonia Zegers för Los Perros.
För hennes subtila och mångfacetterade skildring av en välbärgad kvinna som tar för sig av livets olika passioner och begär, samtidigt som hon ovillkorligt leds in i det förflutnas dunkla moraliska marker. En aktör vars känslor strålar briljant strax under ytan.

Bästa manliga skådespelare: Josh O'Connor för God’s Own Country.
För hans lika modiga som delikata tolkning av en karaktär som drivs av raseri men ändå har förmågan till betydande empati. En fullt inlevd prestation som fångar hela bågen med en trasig, ung man som kommer till rätta med sina omständigheter genom omsorg för människor runt omkring honom.

STOCKHOLM XXVIII DOCUMENTARY COMPETITION

Bästa dokumentär: For Ahkeem av Jeremy S. Levine och Landon Van Soest.
Denna film är en varm och intim berättelse om kärlek och tuffa omständigheter i skuggan av amerikansk polisbrutalitet. Den gestaltar på ett organiskt sätt unga människor som söker vägar att överleva mot alla odds. Filmen lämnar utrymme för publiken att dra egna slutsater och lyckas fånga livets oberäkneliga vändningar.

STOCKHOLM XXVIII SHORT FILM COMPETITION

Bästa kortfilm: Retouch av Kaveh Mazaheri.
Den vinnande kortfilmen är svår att sätta enbart en genre på. Istället transcenderar den på ett snyggt sätt socialrealistiskt drama, politisk thriller och svart komedi. Med precist justerade och problematiserande genusglasögon undersöker den traditionella idéer om kvinnors roll i samhället, såväl i Iran som i resten av världen.

STOCKHOLM LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Stockholm Lifetime Achievement Award: Vanessa Redgrave
Årets vinnare av Lifetime Achievement Award har tillhört skådespelarvärldens toppskikt i fem decennier och kallats ”vår tids största levande skådespelerska” av Tennesse Williams. Hon har briljerat i såväl kostymdramer och politiska dokumentärer som verk av några av filmens största auteurer. Med häpnadsväckande kraft och stort politiskt engagemang har Vanessa Redgrave gjort skådespeleriet till sin livsgärning.

STOCKHOLM VISIONARY AWARD

Stockholm Visionary Award: Pablo Larraín
Årets vinnare av Visionary Award är en mångsidig filmskapare med stor konstnärlig precision. Med en skarp blick riktad mot Chiles historia har Pablo Larraín via enskilda människoöden och med universell räckvidd avslöjat korruption och politisk dubbelmoral på flera nivåer. Han har omdefinierat biopic-genren och vidgar ständigt våra cinematiska horisonter. Med sju briljanta filmer i bagaget står Pablo Larraín för en sant visionär filmkonst.

STOCKHOLM IMPACT AWARD

Stockholm Impact Award: Wild Roses av Anna Jadowska.
För en känslig gestaltning av en moder som vägrar att överge sitt sanna jag, och för ett porträtt av ett rasande barn som ifrågasätter ett ytterst konservativt samhälle, för en visuellt utsökt stil som kontrasterar en värld av fördomar och moralisk tvång, Stockholm Impact Award går till Anna Jadowska för Wild Roses, en metafor för människans uthållighet.

STOCKHOLM RISING STAR

Stockholm Rising Star: Gustav Lindh
2017 års Rising Star inom Stockholm filmfestival tilldelas en ung person som redan gjort ett starkt avtryck i flera filmer. Med en närhet och innerlighet i kombination med en dramatisk skärpa – lyckas han vidröra strängar i vårt inre. Vi  förutspår en underbar framtid inom filmen – Gustav Lindh.

1 KM FILM

1 Km Film-stipendiat: Nyforelsket av Ville Gideon Sörman.
Årets vinnare av 1 km film stipendiet går till en regissör med en originell röst som lyckas sätta ett ansikte på de mest komplexa samtida känslorna. Med ett finkänsligt berättande mänskliggör han karaktärerna på ett sätt som intimt engagerar åskådaren.

1 Km Film Hedersomnämnande: Min Homosyster av Lia Hietala.
Ett hedersomnämnande går till en regissör som har ett absolut gehör för autentisk dialog och visar prov på stor finess för karaktärer och miljöer.

FIPRESCI-PRISET

FIPRESCI-priset: Based On A True Story av Roman Polanski.
Filmen undersöker själva processen för konstnärligt skapande som ett spel mellan konstnär och verklighet baserat på ömsesidiga manipulationer och förklädnader. Den formella glansen kombineras här med ett smidigt utarbetande av varje detalj. Så, FIPRESCI-juryn är stolt över att tillkännagiva att priset går till Roman Polanski för filmen D’après une histoire vraie (Based On A True Story).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".