Filmen "Padmavati" har rört upp känslor i Indien.
Filmen "Padmavati" har rört upp känslor i Indien. Foto: Punit Paranjpe.

Ny kontrovers kring indisk film

1:54 min

Filmer som river upp känslor redan innan de haft premiär och där skådespelare hotas - är en återkommande företeelse. Nu senast handlar det om indiska filmen "Padmavati" som skulle haft premiär den första december.

En högt uppsatt politiker som utlovar belöning till den som halshugger en av Indiens just nu mest framgångsrika filmstjärnor. Det är en av de mer makabra ingredienserna i kontroverserna kring filmen "Padmavati" som bygger på en episk berättelse om en muslimsk härskare som åtrådde en hinduisk drottning som redan var gift.

Filmens kritiker, som alltså inte sett den än för filmen har ännu inte haft premiär, hävdar att det i filmen insinueras att de två skulle haft ett kärleksförhållande medan legenden gör gällande att drottningen brände sig själv till döds hellre än att tvingas inleda en relation.

Politikern i fråga, som har en hög ställning i det regerande hindunationalistiska partiet BJP, har av partiet beordrats att be om ursäkt. Filmens premiär är nu framskjuten och två av Indiens delstater däribland den folkrikaste Uttar Pradesh har förbjudit den. Filmen har inte heller fått visningstillstånd av indiska filmrådet.

Det här är bara en i raden av filmer som de senaste åren har rört upp känslor hos delar av den indiska biopubliken. Särskilt filmer som tar sig an historiska skeenden verkliga eller uppdiktade, religiösa spörsmål eller frågan om kasttillhörighet tenderar att riva upp mycket känslor. Särskilt de hindunationalistiska grupperna har kritiserats på senare år för att ge sig på kulturskapare, men även muslimska grupper har hotat skådespelare och regissörer.

Just frågan om hinduiska kvinnors renhet och att hellre välja döden än att ha sexuellt umgänge med en muslimsk man är en hedersfråga för hindunationalister. I de blodbad som följde på utropandet av Indien och Pakistan som självständiga nationer hyllades kvinnor som valde döden framför att bli tillfångatagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista