Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Kulturministern kallar fler representanter från kultursektorn till möte om sexuella trakasserier

1:34 min

Idag har Kulturminister Alice Bah Kuhnke haft möte med ett tiotal representanter från kultursektorn i Sverige med anledning av de vittnesmål om sexuella trakasserier som framkommit genom Metoo-uppropen.

Med på mötet idag fanns chefer och ordföranden från olika myndigheter, intresseorganisationer, institutioner och fackreningar som bedriver verksamhet inom musik, teater och film.

– Var och en av de inbjudna delade med sig av vad de har sjöstatt de senaste dagarna, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke. 

Kan du ge några exempel på de här åtgärderna? 

– Det var alltifrån upprättandet av hjälplinjer, till chefsutbildningar, till pågående utredningar av sexuella trakasserier. Nästa steg blir att följa upp det arbete som är igångsatt och säkerställa att det de sa att de skulle sätta igång faktiskt sjösätts.

Hur ska du och regeringen se till att det blir en långsiktig förändring och att vi inte står här igen om tio år?

– Att det finns en uthållighet i det arbete och den fråga som nu står på allas agendor är helt avgörande för att vi faktiskt ska åstadkomma en långsiktig förändring. Jag har frågan överst på min agenda och kommer fortsätta ha det så länge jag är kultur- och demokratiminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista