Kathy Griffin
Komikern Kathy Griffin Foto: Chris Pizzello

Kathy Griffin:"Det handlar om yttrandefrihet"

Kathy Griffin: "Ta inte med barn eller bibeln till min show"
5:35 min

Den amerikanska komikern Kathy Griffin uppträder i Stockholm och Köpenhamn den här veckan. Det är den frispråkiga komikerns första turné utanför USA - och hon gör den eftersom det blivit omöjligt för henne att jobba i hemlandet.

– Jag kan inte få ett enda jobb i mitt hemland längre. Alla har vänt mig ryggen.

Det är en Kathy Griffin som känner sig ensam, övergiven och förrådd som jag intervjuar på en tunn telefonlinje i oktober, bara några dagar innan premiären på hennes världsturné i Nya Zeeland.
Men, framför allt är hon nog hämndlysten. För trots att vänner, kollegor, politiker och medier alla kritiserat henne, så tänker hon inte vara tyst. Hon tänker inte vänta på att stormen ska lägga sig. Tvärtom.

– Jag blir ännu mer högljudd, tydligare och får klarhet istället för att tystna.  

Allt började i slutet av maj, och ett foto där Kathy Griffin håller vad som ser ut som Donald Trumps blodiga, avhuggna huvud.
En bild som genast fördömdes av både republikaner och demokrater, och en rad medieprofiler och kollegor. En snabb ursäkt i ett hemmafilmat youtubeklipp räckte inte till för att tysta kritikerna. Och när även president Trump twittrade om att hans 11-årige son hade reagerat starkt på bilden, så kallade man till presskonferens. En bitvis tårfylld presskonferens där hon sa att hennes karriär var över och att Trump hade knäckt henne.

Kathy Griffins eventuella ursäkter suddades ut av de där tårarna, och hon anklagades snabbt för att ha gjort sig själv till offret.
Samtidigt förändades hennes liv på bara några veckor. Mordhoten strömmade in via mail och sociala medier och de 15 stå upp-framträdanden som hon hade inplanerade ställdes in på grund av bombhot.
CNN sparkade henne från jobbet som värd för kanalens nyårslivesändning från Times Square, något som också ledde till en brytning med programledaren och vännen Anderson Cooper.
Dessutom förhördes hon av de federala myndigheterna som såg henne som, ett säkerhetshot.

–- En två månader lång utredning, på skattebetalarnas bekostnad! Johnny Depp och Snoop Dogg har också sagt saker om Trump, men de är män, och kom undan med det. Jag förhördes i två timmar, för att ha tagit en bild!

Men efter motgångarna har Griffin om möjligt blivit ännu mer frispråkig. Hon har kallat presidenten nazist vid ett flertal tillfällen, och har också gett sig in i ett offentligt bråk med Andy Cohen – tv-producent och programledare som ska efterträda henne som värd för CNN:s nyårssändning. Hon berättade att Cohen erbjudit henne kokain när hon gästade hans tv-program "Look what happens live", något som Cohen tillbakavisade.  

Nu är inte Kathy Griffin bara arg, hela tiden. Hon är ju trots allt en komiker. En som kämpar till sista blodsdroppen – bokstavligen. I Dublin svimmade hon på scen på slutet av sin show. Men hon förklarar att föreställningen inte bara handlar om konflikten med Trump, utan att hon antagligen också kommer att berätta om hur det var att bo granne med Kim Kardashian och Kanye West, och så lovar hon att ta upp aktuella svenska nyhetshändelser i sin show. Men på sitt eget sätt.

– Det här är en amerikansk kvinna som är något vulgär, och som kommer att uppträda i åtminstone två timmar. Men ta inte med barn eller Bibeln på min föreställning, säger Kathy Griffin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".