Nick Cave
Nick Cave. Foto: Balazs Mohai.

Nick Cave i ordkrig med Brian Eno och Roger Waters

1:50 min

Den australiske musikern Nick Cave har de senaste dagarna hamnat i ett ordkrig med brittiska artister som Roger Waters och Brian Eno. Anledningen är att Cave valt att uppträda i Israel.

Det var fullsatt både i söndags och i måndags under Nick Caves konserter i Tel Aviv. Men i Storbritannien har Cave kritiserats framför allt inför sina uttalande inför konserterna.

Nick Cave sa att han "älskar Israel och vill ta ställning mot de som försöker censurera och tysta musiker." Han pekade särskilt ut tidigare Pink Floyd-medlemmen Roger Waters, som enligt Cave, ”offentligt förnedrat artister som uppträtt i Israel”. Waters svarade skriftligt att han ”kände sorg och vrede inför Caves uttalande och att det inte handlar om att censurera musik utan om att protestera mot att Israel bryter mot mänskliga rättigheter.”

Även musikern och producent Bryan Eno skrev i en kommentar att ”det inte handlar om att tysta musiker utan om att uppmana artister att inte delta i israels propaganda.”

Nick Cave var medveten om att hans skulle få mycket kritik på grund av konserterna och sa i en kommentar att ”det var ett svårt beslut att spela i Israel igen efter 20 års frånvaro, men efter att ha tänkt igenom det noggrant så ringde jag min turnéledare och bad om att lägga till Israel i turnéplanen.”

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista