Vladimir Sjtjelkun intervjuas i sin ateljé av Svetlana Aleksijevitj. Scen ur filmen "Lyubov -kärlek på ryska"
1 av 4
Vladimir Sjtjelkun intervjuas i sin ateljé av Svetlana Aleksijevitj. Scen ur filmen "Lyubov -kärlek på ryska" Foto: Majaq Julén Brännström
Zjanna Grisjtjenko. Ur filmen "Lyubov - kärlek på ryska"
2 av 4
Zjanna Grisjtjenko. Ur filmen "Lyubov - kärlek på ryska" Foto: Majaq Julén Brännström
Staffan Julén som gjort filmen "Lyubov -kärlek på ryska" i samarbete med Svetlana Aleksijevitj.
3 av 4
Staffan Julén som gjort filmen "Lyubov -kärlek på ryska" i samarbete med Svetlana Aleksijevitj. Foto: Teitur Árdal Rosengren
Julia Tjernjavksja, Vladimir Sjtjelkun och Zjanna Grisjtjenko på Liljevalchs efter visningen av "Lyubov - kärlek på ryska".
4 av 4
Julia Tjernjavksja, Vladimir Sjtjelkun och Zjanna Grisjtjenko på Liljevalchs efter visningen av "Lyubov - kärlek på ryska". Foto: Fredrik Wadström

Premiär för filmen om Svetlana Aleksijevitj arbetssätt

Reportage om dokumentärfilmen "Lyubov - kärlek på ryska"
14 min

På fredag är det biopremiär för en svensk dokumentärfilm om den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Filmen heter "Lyubov - kärlek på ryska" och det är Staffan Julén som under flera år följt har följt Aleksijevitj när hon träffar intervjupersoner för sin kommande dokumentärroman om kärlek.

Redan för ett par veckor sedan började filmen visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Liljevalchs har också byggt upp en miniutställning kring filmvisningarna och ordnar seminarier och debatter flera gånger i veckan med anknytning till filmprojektet.

P1 Kulturs Fredrik Wadström besökte Liljevalchs och träffade några av de medverkande i Staffan Juléns film, Zjanna Grisjtjenko, Julia Tjernjavskaja och Vladimir Sjtjelkun, som kommit från Minsk för att delta i diskussionen kring de första visningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".