Tupp som galer med texten "Kuck-el-i-kuuu!"
Ett nytt ord i svenska språket: tupprepa. Påhittat av Lena Edlund. Foto: Sara Stasi/Flickr/CC BY-NC

Veckans ord: Tupprepa

3:35 min

Varje vecka väljer en av Kulturredaktionens medarbetare ett ord i tiden. I dag har Anna Tullberg valt ett sprillans nytt ord: tupprepa.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Redaktionsmöte, jag är ung vikarie men ändå formellt arbetsledare åt en man jag jobbar med. Vi är sex kvinnor och nämnde man som samlats för att hitta på idéer. Vi spånar och en idé drar iväg fullständigt i ett kreativt flöde och jag får i farten till en väldigt rolig knorr på det hela, en slutkläm som också innehåller en unik journalistisk vinkel.

En kort tystnad följer och lite tvekan men sedan: som ett eko upprepar mannen precis det jag just sagt. Allmän skrattfest utbryter och när munterheten lägger sig kommer kommentaren: det där är en riktigt bra idé, Anders, den kan du göra!

Jag tänker att det måste hänt något med min själva gestalt och volym. Är jag plötsligt ett genomskinligt spöke utan röst? Hade verkligen ingen hört mig säga detta alldeles nyss? Och hur kan han med att så uppenbart stjäla både skämtet och idén? Jag glömmer aldrig den märkliga känslan av att vara mitt i och samtidigt inte alls där.

Jag tänker att det måste hänt något med min själva gestalt och volym. Är jag plötsligt ett genomskinligt spöke utan röst? Hade verkligen ingen hört mig säga detta alldeles nyss?

Fenomenet att, oftast ska här tilläggas, en man upprepar vad en kvinna just sagt och sedan både äger och får beröm för idén är välkänt. "En subtil mikroaggression, ofta omedveten, en fördomsfull och förminskande handling mot en person eller grupp", lyder beteendevetarnas analys. Men tills nyligen har det inte funnits något riktigt bra ord för att beskriva det eller den som beter sig så. Så plötsligt i höstas twittrade astronomen och fysikprofessorn Nicole Gugliucci ut väninnekretsens förslag på engelska: "hepeater". En sammanslagning av "he" och "repeat". Han som upprepar. Hepeater, ordet beskriver och vänder på steken. Det har fått stort genomslag. Men vad skulle hepeater bli på svenska?

Jag har under de senaste dagarna följt trådar i den slutna facebookgruppen deadline, där tusentals kvinnliga journalister vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet.

En av de roligaste trådarna jag läst har släppt lös kvillrande ordkonstnärer. Och vips, nu finns det ett svenskt ord för hepeater redo att spridas och tas i bruk. På svenska blir det ett verb, en smidig och elegant sammanslagning av tupp och upprepa; det vill säga "tupprepa".

Kvinnan som hittat på tupprepa heter Lena Edlund, som också föreslår: "tuppfattat kan man ju säga när det stulna förslaget antagits".

Och nu har vi bara tryckt på startknappen, Johanna Hillgren associerar vidare i samma tråd: "Kvinna har en idé men ingen lyssnar. Idén snoppas upp av en man som tupprepar den och se där – förslaget mantages omedelbart!"

Ett viktigt steg mot förändring av ett dåligt beteende är just att sätta ord på det som händer. Så nästa gång kan vi säga; tupprepa inte. Det där var min idé.

Och innan jag sätter punkt; kom ihåg vem som sade det först.

Det var inte jag.

Veckans ord

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista