Johnny och Gheorghe möts och känslor uppstår i "God's own country
Johnny och Gheorghe möts och känslor uppstår i "God's own country Foto: Pressbild
RECENSION – FILM

"God's own country" – kärleksdrama i karg kostym

Roger Wilson: En betagande kärlekshistoria
2:18 min

"God's own country" vann både regi- och skådespelarpris på Stockholms filmfestival med sin skildring av en bögromans i en karg fårfarmarmiljö.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "God's own country"
Regissör: Francis Lee
Skådespelare: Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart med flera
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

"God's own country" är inte direkt en film som försöker ställa sig in. Det börjar med en spya, den första sexscenen är en brutal påsättning i en djurtransportvagn och stämningen hos familjen på den lilla bondgården i Yorkshire där filmen utspelas, ja, den kan nog beskrivas som direkt fientlig.

Men då blir ju förstås effekten också desto större, när lite värme och kärlek till sist uppstår bland fårhagarna på några vindpinade kullar. Det är den extraanställde Gheorghe från Rumänien som lyckas ta sig innanför det hårda skalet hos bondsonen Johnny – en annars brutal och okänslig skithög.

Det görs inte så där överdrivet många filmer om homosexuell kärlek mellan lantarbetare.

Att många jämför "God's own country" med "Brokeback mountain" från 2005 är inte så märkligt. Det görs liksom inte så där överdrivet många filmer om homosexuell kärlek mellan lantarbetare. Men det finns förstås fler likheter. Bägge filmerna utspelas i något som bitvis är en nästan hypermaskulin miljö. En sån där det är kan vara svårt att skilja en uppraggning från ett slagsmål, liksom. En skildring som här faktiskt balanserar farligt nära gränsen till det parodiskt grabbigt hårdföra och tystlåtna.

Men "God's own country" är en film som hittar sin egen identitet i den totala närvaron, det genuint hemtama i blicken på landskapet och arbetet med djuren. Men också i blickarna och beröringarna mellan de två männen som försöker hitta fram till ömheten bland det karga, intimiteten bakom det förstoppat maskulina. Och då förbyts den tuffa naturalismen till en betagande, nästan oemotståndlig kärlekshistoria.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".