#metoo
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet
2 av 2
För Kulturrådets del är det ännu inte aktuellt att neka kulturföreningen bidrag, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Utpekade profilens kulturförening kan få nekat bidrag

1:43 min

Efter uppgifter om sexuella trakasserier och övergrepp kan kulturföreningen som drivs av den anklagade kulturprofilen få indraget verksamhetsstöd.

De senaste åren har kulturföreningen, där kulturprofilen är konstnärlig ledare, fått mellan 60 000 och 100 000 kronor per år från Stockholms läns landsting. När landstinget nu ska besluta om nytt verksamhetsstöd för 2018 kommer berättelserna om sexuella trakasserier och övergrepp som kommit fram i Dagens Nyheter att vägas in.

Catharina Fogelström är enhetschef på kultur- och föreningsstöd på landstingets kulturförvaltning.

– Vi gör ju alltid samlade bedömningar som utgår primärt från konstnärlig kvalitet, regional angelägenhet men det är också viktigt för kulturnämnden och all stödgivning att man lever upp till demokratikriterier. Där ingår naturligtvis jämställdhet, jämlikhet och så vidare. Så för den samlade bedömningen av den här aktören så kan det ha betydelse, säger Fogelström.

Catharina Fogelström säger också att om det ska bli aktuellt att kräva tillbaka stödet behövs det i sådana här fall anmälningar eller domar.

I år fick kulturföreningen 350 000 kronor från Statens kulturråd. För att Kulturrådet ska kunna dra in ett bidrag menar generaldirektören Staffan Forssell att det krävs en rättslig inblandning, och att det därför är viktigt att sådant här polisanmäls.

– Får man medel från oss så finns det ett antal saker som man ska leva upp till. Hittills har vi varit tydliga med att man måste följa svensk lag, vi kanske måste förtydliga det här med sexuella trakasserier. Jag tror att det kommer att bli en vattendelare mot framtiden där det förhoppningsvis bryter en tystnadskultur. Saker måste anmälas till de rättsvårdande myndigheterna, säger Forssell.

Från Stockholms stad har kulturföreningen som den kände kulturprofilen driver fått totalt 390 000 kronor i år. Liksom landstinget väger också Stockholms stad in uppgifterna om sexuella trakasserier och övergrepp som har kommit fram när de bereder verksamhetsstödet som går ut nästa år.

Anne Lund är enhetschef för kulturstöd på Stockholms kulturförvaltning.

– Även om, som du säger att det är inte polisanmält och det är ingen som är straffad, så har det betydelse för trygghet och säkerhet både för publik och de som jobbar där. Och då har det betydelse, säger Lund.

Vi har sökt kulturprofilen och andra personer i den aktuella kulturföreningen men inte lyckats nå dem för en kommentar. Kulturnytt har även sökt Svenska Akademiens ständiga sekreterare, Sara Danius. Hon meddelar via sin assistent att hon tar starkt avstånd från kulturprofilen som sägs ha nära koppling till Svenska Akademien och från hans verksamhet. 

Ärendet behandlas i Akademien vid morgondagens sammankomst och därefter är ett pressmeddelande att vänta, står det i mailet från Sara Danius assistent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista