Filmen Breathe
1 av 2
Skådespelarna Andrew Garfield och Claire Foy i filmen "Breathe". Foto: Liam Daniel
Filmen Breathe
2 av 2
Skådespelarna Andrew Garfield och Claire Foy i filmen "Breathe". Foto: Teddy Cavendish

Filmen "Breathe" handlar om rätten till ett meningsfullt liv

9:33 min

I filmen "Breathe" berättas historien om Robin Cavendish, som drabbades av polio när han var 28 år gammal. Karin Svensson har träffat huvudrollsinnehavaren Andrew Garfield.

Filmfestivalen i London, som arrangeras i oktober varje år, har gjort en tradition av att öppna festivalen med ett storslaget brittiskt drama om diskriminering. När man tittat på listan över de senaste fyra årens invigningsfilmer känns den som en pedagogisk genomgång av diskrimineringsgrunderna. 2014 lyftes homofobi med "The imitation game", året därpå belystes kvinnoförtryck med "Suffragette" och 2016 utforskades rasism i kolonialdramat "A united kingdom".

I år hade turen kommit till den kanske mest utsatta gruppen av alla: människor med funktionsnedsättningar. I det verklighetsbaserade dramat "Breathe" berättas historien om Robin Cavendish, vars kropp ödelades av polio när han var 28 år gammal. Läkarna gav honom tre månader att leva men Robins fru Diana vägrade att acceptera dödsdomen, och med hennes hjälp blev han en aktivist för funkisars rätt till ett meningsfullt liv.

Hör frilansjournalisten Karin Svenssons intervju med Andrew Garfield i ljudlänken ovanför artikeln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista