Alice Bah Kuhnke.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kulturministern vill dra tillbaka Kulturprofilens utmärkelse

1:35 min

Alice Bah Kuhnke vill dra tillbaka den kungliga orden som hon själv nyligen överlämnade till den kända kulturprofil som nu anklagas för sexuella trakasserier och våldtäkter.

Den anklagade mannen driver en kulturverksamhet som bland annat får ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Den kungliga utmärkelsen som gjorde honom till riddare av första klassen godkändes av Kulturdepartementet och Alice Bah Kuhnke själv.

– Jag är illa berörd över att utmärkelsen sannolikt bidragit till att stärka den här personens makt och status och att han, i enlighet med vittnesmålen, använt sin position för att begå trakasserier och övergrepp.

Kulturministern gav igår sina tjänstemän i uppdrag att se över möjligheten att dra tillbaka utmärkelsen. Men i nuläget ser det ut att bli svårt, på grund av regelverket, säger hon.

Kulturprofilen är inte dömd för något brott, men kulturminister Alice Bah Kuhnke menar att vittnesmålen är tillräcklig grund för att hon skulle vilja se att utmärkelsen drogs tillbaka.

– Jag finner ingen anledning att misstro kvinnornas vittnesmål. Det är definitivt tillräcklig grund för mig, de uppgifter som framkommit, säger hon.

Hur ser du på att Kulturdepartementet från första början godkände att tilldela Kulturprofilen utmärkelsen?

 – Det är Utrikesdepartementet som förberedde den utmärkelse han har fått, men det var mitt departement som tillstyrkte hans formella meriter. Hade jag känt till vad han hade gjort hade han aldrig fått utmärkelsen.

Enligt Dagen Nyheter blev Kulturprofilen nominerad till ordern av en ledamot för Svenska Akademien. Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare, har beslutat att anlita en advokatbyrå för att granska Akademiledamöternas relationer till Kulturprofilen och i eftermiddag samlas Akademien i ett möte för diskutera hur man ska gå vidare.

Kulturnytt har sökt Kulturprofilen utan att få något svar och även Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius som innan mötet inte vill uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista