Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Teaterchefer kallades idag till Kulturutskottet för utfrågning

"Måste arbeta varje dag med de här frågorna"
1:35 min
Olof Lavesson (M), ordförande i Riksdagens kulturutskott
Olof Lavesson (M), ordförande i Riksdagens kulturutskott Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Efter #tystnadtagning har ledamöterna i Riksdagens kulturskott kallat cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern till en utfrågning.

Riksdagens kulturutskott har idag genomfört en utfrågning av cheferna för landets nationella teaterscener, med anledning av vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom teaterbranschen.

Redan år 2010 gjordes en likadan utfrågning, efter Sveriges Radios avslöjanden om sexuella kränkningar inom teaterbranschen. Nu vill utskottet se till att cheferna agerar så att det den här gången blir en ordentligt förändring, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet. 

– Det var ett väldigt bra samtal och det finns en stor insikt i de här problemen. Man pekade på att det inte är räcker att ha handlingsplaner på plats, utan kulturen måste förändras, säger han. 

Vilka typer av åtgärder behövs?

– Man måste arbeta ute på golvet varje dag med de här frågorna.  Inför nya produktioner, ny avtal och i planeringar måste man hela tiden adressera de här frågorna, man kan inte bara hänvisa till en etisk policy. 

Hur ska kulturutskottet gå vidare för att se till att det blir en långsiktig förändring? 

 – Det första gör vi på tisdag, då ska vi träffa såväl teaterförbundet, Sveriges yrkesmusikerförbund och svensk scenkonst. Sen pratar vi om att följa upp med en rejäl utfrågning i vår och så tror jag att vi kommer behöva se över rapporteringskrav och annat för våra statliga institutioner så att man kan rapportera vad man gjort och vilka förbättringar man kan se, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".