Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping 2017.
Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping 2017. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kultur stor fråga för Sverigedemokraterna

"För Sverigedemokraterna är kulturen central för att skapa sammanhållning"
2:55 min

I helgen håller Sverigedemokraterna sina landsdagar i Norrköping, där partiet beslutar om de frågor de kommer att driva hårdast inför valet nästa år. Kultur är ett av områdena.

Kulturnytts reporter Emma Engström ska bevaka landsdagarna.

– Partistyrelsen målar upp ett land som glidit isär, som splittrats och segregerats. Vi känner igen det från tidigare kongresser i år: Centern pratade om ett delat land och Socialdemokraterna betonade vikten av sammanhållning i en tid som präglas av klyftor och skillnader.
I Sverigemokraternas vision är kulturen helt central för att skapa sammanhållning.

Hur då?

– Eftersom Sverigedemokraterna har ett kulturbegrepp som inte bara handlar om teateruppsättningar eller konstverk, utan också seder och bruk, är det centralt för att räknas som svensk att man lär sig allt det där. Därför kräver Sverigedemokraterna till exempel ett medborgarskapstest, som ska pröva språkkunskaper men också kunskap i svensk kultur och historia, men också sådana normer och värderingar partiet anser är svenska. Det här hänger också ihop med den kulturkanon som Sverigedemokraterna vill ta fram till landets skolor som ska innehålla en lång rad saker.

Vilka då?

– De bästa verken inom samtliga kulturuttryck, men också som man i Danmark har försökt sig på, men haft svårt att nå framgång med, abstrakta saker som muntliga traditioner, mattraditioner eller redskap och verktyg.

Vilka andra förslag ska upp till debatt i helgen?

– Det märks att kulturen är viktig även för de lokala Sverigedemokraterna, och att de vill gå betydligt längre än partistyrelsen. Av 14 motioner handlar två om public service, den ena föreslår en nedläggning med motiveringen att verksamheten inte är opartisk, den andra vill att granskningsnämnden ska bestå av folkvalda politiker, två från varje parti, snarare än som idag personer tillsatta av regeringen. Resten handlar bland annat om kulturarvsfrågor.

Några av dem som kan tänkas gå igenom?

– En ledtråd är att titta på det partistyrelsen håller med om. Ett sånt förslag är att skärpa kraven för vilka språk som ska kunna erkännas som nationella minoritetsspråk. Här är man rädd att invandrade svenska ska ställa krav på att få sina språk erkända. Men vi får se, mycket kan hända på en partikongress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".